Kulukorvaus työstä ja työmatkoista – miten työntekijän tai yrittäjän kuluja korvataan?

Julkaistu: 8.11.2024. Muokattu viimeksi: 11.11.2024.
Kulukorvaus työstä ja työmatkoista – miten työntekijän tai yrittäjän kuluja korvataan?

Työn tekeminen ja työmatkat voivat aiheuttaa työntekijälle tai yrittäjälle kuluja, joita voidaan tiettyjen ehtojen puitteissa korvata verottomasti. Käytännössä kulukorvaus voi tällöin tarkoittaa esimerkiksi itse maksetuista matka- tai parkkilipuista syntyneiden kulujen korvaamista tai kilometrikorvausten tai päivärahojen maksamista. Katso alta vastaukset yleisimpiin verottomia kulukorvauksia koskeviin kysymyksiin.


eTasku logo

Laadi matka- ja kululaskut helpoimmalla mahdollisella tavalla

eTaskun sähköinen matka- ja kululaskusovellus sopii niin yksinyrittäjille kuin suuryrityksille. Yli 90 % palvelua testanneista asiakkaista jatkaa eTaskun käyttöä maksuttoman kokeilukuukauden jälkeen.

Tutustu hyötyihin ->

Kulukorvaus työntekijälle kululaskua vastaan

Välillä työntekijä voi joutua maksamaan työnantajalle kuuluvia pieniä kuluja itse. Maksettava kulu voi olla esimerkiksi työkalu, toimistotarvike tai työhön liittyvä taksimatka.

Kun työntekijä on maksanut työstä tai työmatkoista syntyviä kuluja omilla rahoillaan, työnantaja voi korvata kulut työntekijälle verovapaasti. Työntekijän pitää tällöin laatia kululasku työnantajalle joko sähköisesti tai paperilla. Kululasku sisältää kuitit itse maksetuista ostoista. Työnantaja hyväksyy laskun ja maksaa ostoksen summan takaisin työntekijälle.

Kululaskun tekeminen onnistuu näppärästi matka- ja kululaskusovelluksella.

Usein pieniä kuluja syntyy työmatkoilla, joista voidaan ehtojen täyttyessä maksaa myös kilometrikorvauksia ja päivärahoja. Tällöin puhutaan usein matka- ja kululaskusta, joka sisältää sekä matkan tiedot että myös tositteet matkan aikana mahdollisesti tehdyistä itse maksetuista ostoista.

Eroon kululaskuista yrityskortin avulla

Työnantaja voi päästä eroon kululaskuista antamalla työntekijöiden käyttöön yrityksen maksuvastuulla varustetut yrityskortit. Näin työntekijöiden ei enää tarvitse maksaa työstä aiheutuvia pieniä kuluja omilla rahoillaan ja hakea niitä myöhemmin takaisin kululaskua vastaan.

Lue myös: Yrityskortilla ryhtiä kulujen hallintaan – tätä se tarkoittaa pienyritykselle

 

Kulukorvaukset työmatkoista: kilometrikorvaus ja päiväraha

Olennaisimpia työmatkoista maksettavia verottomia kulukorvauksia ovat:

  • kilometrikorvaus
  • päiväraha
  • ateriakorvaus.

Korvausten verottomat maksimimäärät vaihtelevat vuosittain Verohallinnon linjausten mukaan.

Esimerkiksi vuonna 2024 kulukorvaukset ovat 0,57 euroa (kilometrikorvauksen perussumma autolla ajettaessa), 51 euroa (kotimaan päiväraha), 24 euroa (puolipäiväraha) ja 12,75 euroa (ateriakorvaus). Edellisenä vuonna vastaavat verottomat kulukorvaukset olivat 0,53, 48, 22 ja 12 euroa.

 

Matka- ja kululaskun laatiminen

Jotta työntekijä saa korvaukset työmatkoista talteen, hänen tulee laatia matkalasku. Siihen pitää liittää mukaan kuitit matkan aikana syntyneistä kuluista, kuten esimerkiksi itse maksetusta parkkilipukkeesta tai hotelliyöstä.

Käytännössä matkalasku tarkoittaa paperisessa tai sähköisessä muodossa olevaa selvitystä työmatkasta. Matkalasku sisältää tiedot vähintään seuraavista asioista:

  • Kuka matkusti, minne ja milloin?
  • Mikä oli matkan tarkoitus (eli miten matka liittyi työhön)?
  • Milloin matka alkoi ja päättyi?
  • Mikä oli matkan reitti ja pituus?
  • Millä ajoneuvolla matka taitettiin (esim. auton rekisterinumero).

Matkalaskun tekeminen onnistuu helpoiten sähköisellä matkalaskuohjelmalla, joka laskee kilometrit ja korvaussummat puolestasi. Satunnaisiin tarpeisiin sopii hyvin myös matkalaskupohja.

Huomioi, että niin kutsutuilla erityisaloilla (rakennus-, maanrakennus- ja metsäala) matkakulukorvauksiin liittyy omia erityissäännöksiään. Voit tutustua niihin Verohallinnon ohjeessa.

 

Mitä työmatka tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita?

Työmatka on matka, jonka teet varsinaisen työpaikkasi ulkopuolella sijaitsevalle erityiselle työntekemispaikalle. Tyypillisin esimerkki lienee matka kotoa tai työpaikalta asiakkaan luo.

Päivittäiset matkat kodin ja varsinaisen työpaikan välillä eivät sen sijaan ole Verohallinnon määritelmän mukaista työmatkustamista. Näistä kilometreistä aiheutuvia kuluja voit kuitenkin vähentää halvimman matkustusvaihtoehdon mukaan henkilökohtaisella esitäytetyllä veroilmoituksellasi.

Tällöin puhutaan matkakuluvähennyksistä, joista löydät tarkempaa tietoa artikkelin lopusta.

 

Onko kilometrikorvausten ja päivärahojen kaltaiset kulukorvaukset työmatkoista pakko maksaa?

Kilometrikorvausten ja päivärahojen maksu voi perustua:

  • toimialan työehtosopimukseen
  • työsopimukseen
  • tai työpaikan käytänteisiin.

Verohallinto tai laki eivät pakota työnantajaa maksamaan korvauksia, jos työehto- tai työsopimus tai työpaikan käytännöt eivät siihen velvoita. Verohallinto ainoastaan määrittää vuosittain työmatkoja koskevien kulukorvausten eli kilometrikorvausten ja päivärahojen verovapaan osuuden enimmäismäärät.

 

Päiväraha, kilometrikorvaus ja ateriakorvaus lyhyesti

Sivuiltamme löydät kattavammat artikkelit:

Alla lyhyt tiivistelmä olennaisimmista verovapaiden kulukorvausten maksamiseen liittyvistä ehdoista.

Päiväraha on korvaus ruokailu- ja muiden elinkustannusten lisäyksestä

Päiväraha tarkoittaa Verohallinnon määritelmän mukaisesti palkansaajalle maksettavaa korvausta kohtuullisista ruokailu- ja muiden elinkustannusten lisäyksestä, joita työmatkasta aiheutuu. Tarkoitus on siis suomeksi korvata työntekijälle työmatkasta aiheutuneita kuluja.

Päiväraha eli kulukorvaus työmatkasta voidaan maksaa, jos matkakohteen sijainti on yli 15 kilometrin etäisyyden päässä palkansaajan asunnosta tai varsinaisesta työpaikasta. Työmatkan pitää myös kestää vähintään kuusi tuntia, jotta päiväraha voidaan maksaa. Kokopäivärahan voit saada, jos työmatkan kesto on yli 10 tuntia. Puolipäivärahaan riittää 6-10 tunnin työreissu.

Verohallinto määrittää vuosittain päivärahojen verovapaan enimmäismäärän, mutta ei pakota työnantajaa korvauksen maksamiseen. Maksu voi perustua työehtosopimukseen, työsopimukseen tai työnantajan käytäntöön.

Vuonna 2024 verovapaa kulukorvaus on kokopäivärahan osalta enintään 51 euroa ja puolipäivärahan osalta 24 euroa.

Kilometrikorvaus maksetaan yleisimmin oman auton käytöstä

Kun teet työmatkan omistamallasi tai hallitsemallasi ajoneuvolla – eli yleisimmin omalla autolla – voit olla oikeutettu kilometrikorvauksiin. Auto voi olla myös ystävän tai perheenjäsenen omistama. Luontoisetuautolla tai työnantajan käyttöösi antamalla autolla taitetuista kilometreistä ei kuitenkaan makseta kilometrikorvauksia.

Eri kulkuneuvoille, kuten autolle, moottoripyörälle ja mönkijälle on omat verovapaat kulukorvauksensa, jotka Verohallinto määrittelee vuosittain.

Autolla ajettaessa verottoman kilometrikorvauksen enimmäismäärä on 0,57 euroa kilometriltä vuonna 2024. Korvaus voidaan kuitenkin maksaa korotettuna, jos kyydissäsi on työasioiden takia muita matkustajia tai kuljetat autoon kiinnitettynä peräkärryä.

Ateriakorvaus voidaan maksaa, jos päivärahaa ei makseta

Voit saada verovapaan ateriakorvauksen, mikäli päivärahan maksamisen ehdot eivät täyty tai jos työnantaja ei maksa päivärahaa työmatkasta. Lisäksi ehtona on se, ettei sinulla ole työn vuoksi ollut mahdollisuutta aterioida ruokatauon aikana tavanomaisella ruokailupaikallasi.

Huomioi, että tavanomaisena ruokailupaikkanasi voidaan pitää mitä tahansa ruokailupaikkaa, jossa voit maksaa kyseisellä maksuvälineellä.

Ateriakorvaus vuonna 2024 on 12,75 euroa tai 25,50 euroa, mikäli joudut työmatkasi aikana aterioimaan kahdesti tavanomaisen ruokailupaikkasi ulkopuolella.

eTasku logo

Laadi matka- ja kululaskut helpoimmalla mahdollisella tavalla

eTaskun sähköinen matka- ja kululaskusovellus sopii niin yksinyrittäjille kuin suuryrityksille. Yli 90 % palvelua testanneista asiakkaista jatkaa eTaskun käyttöä maksuttoman kokeilukuukauden jälkeen.

Tutustu hyötyihin ->

Kuluja asunnon ja varsinaisen työpaikan välisistä matkoista korvataan matkakuluvähennyksenä

Vaikka asiasta usein puhutaankin termeillä matkakuluvähennys tai työmatkavähennys, matkat oman kotisi ja varsinaisen työpaikkasi välillä eivät ole verottajan määritelmän mukaisia työmatkoja.

Näistä matkoista voit silti hakea verovähennykset talteen edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan. Kuluja oman auton käytöstä voit vähentää vain tietyissä poikkeustilanteissa – esimerkiksi silloin, jos julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä tai jos kävelymatka yhdensuuntaisella matkalla on yhteensä minimissään kolme kilometriä. Jälkimmäisenä mainittu ehto täyttyy, jos matka kotoasi pysäkille on esimerkiksi kaksi kilometriä ja määränpäässä matka pysäkiltä työpaikalle on yli kilometri.

Myös yhteensä vähintään kahden tunnin odotusaika (ei matkustusaika) meno-paluumatkalla tai matkan alun tai lopun sijoittuminen kello 00-05 välille voi olla syy vähentää matkakuluja oman auton käytön mukaisesti.

Yleensä kuitenkin joudut laskemaan matkakulut halvimman käytettävissä olevan julkisen liikenteen lippuhinnan (useimmiten kuukausilippu) mukaan ja ilmoittamaan matkakulut OmaVerossa.

Jos olet käynyt töissä koko vuoden, työssäkäyntikuukausia on yleensä 11, sillä loma-ajalta et voi vähennyksiä tehdä. Myös mahdolliset etätyöjaksot, vuorotteluvapaat ja muut matkustamisen katkaisevat tilanteet on huomioitava, sillä matkakulut ilmoitetaan toteutuneiden matkojen mukaisesti.

Matkakulut vähennetään ansiotuloista eli ne vähentävät verotettavan ansiotulon määrää. Näin ollen myös ansiotuloista maksettavan veron määrä pienenee.

Matkakulujen omavastuu vuonna 2024 on 900 euroa, ja omavastuun jälkeen matkakuluja saa vähentää enintään 7000 euroa. Älä vähennä omavastuuosuutta itse, vaan ilmoita matkakulut aina kokonaisuudessaan.

Ajantasaiset summat, omavastuuosuudet ja ohjeet vähennysten hakemiseen löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

 

Yrittäjän verottomat kulukorvaukset työmatkoista – Oy ja toiminimiyrittäjä

Myös yrittäjille voidaan korvata työmatkoista aiheutuneita kustannuksia. Käytännöt kuitenkin eroavat yritysmuodosta riippuen.

Alla käsittelemme lyhyesti osakeyhtiön ja toiminimiyrittäjän verovapaita kulukorvauksia työmatkoista. Huomaathan, että kyseessä on eri asia kuin matkakulujen laskuttaminen yrityksen asiakkaalta.

Kulukorvaukset työmatkoista osakeyhtiön yrittäjälle

Osakeyhtiön omistajayrittäjä voi maksaa osakeyhtiöstä itselleen verovapaasti kilometrikorvaukset ja päivärahat, jos työmatkoja koskevat ehdot täyttyvät.

Ehtojen täyttyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi verovapaan päivärahan maksamiseksi työmatkan tulee olla yli kuuden tunnin mittainen ja sen tulee suuntautua yli 15 kilometrin päähän varsinaiselta työpaikalta tai kotoa.

Kulukorvaukset työmatkoista kannattaa aina hyödyntää, koska yrittäjälle maksetut matkakorvaukset ovat oy:lle vähennyskelpoisia eli ne pienentävät osakeyhtiön verotettavaa tulosta. Tällöin yhteisövero lasketaan pienemmän tuloksen perusteella, ja maksettavan veron määrä pienenee.

Osakeyhtiön yrittäjä kuitenkin saa korvaukset verovapaasti, minkä takia kilometrikorvaukset ja päivärahat kannattaa aina hakea talteen, jos maksamisen ehdot täyttyvät. eTasku-matkalaskusovellus kulkee kätevästi mukana puhelimessa, ja matkalaskun tekeminen työmatkan päätteeksi onnistuu nopeasti vaikka kotipihasta käsin.

Kattavammin tietoa aiheesta löydät laajemmasta artikkelista, jonka aiheena on osakeyhtiön yrittäjän kilometrikorvaukset ja päivärahat.

 

Työmatkakulujen korvaaminen toiminimiyrittäjälle

Kilometrikorvauksia ja päivärahoja voidaan ehtojen täyttyessä maksaa verovapaasti palkansaajille. Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli puhekielisesti toiminimiyrittäjä ei kuitenkaan voi maksaa itselleen palkkaa, minkä takia myöskään verottomien päivärahojen ja kilometrikorvausten maksaminen itselle ei onnistu.

Ei kuitenkaan hätää. Myös toiminimiyrittäjänä voit vähentää verottomia päivärahoja ja kilometrikorvauksia vastaavat summat lisävähennyksenä elinkeinotoiminnan veroilmoituksella. Tämä pienentää toiminimen verotettavaa tulosta, jolloin myös maksettavien verojen määrä vähenee.

Poikkeus on kuitenkin tilanne, jossa toiminimiyrittäjän vuosittaisista kilometreistä yli puolet kohdistuu työmatka-ajoihin. Tällaisessa tilanteessa auto lasketaan kuuluvaksi elinkeinotoiminnan varallisuuteen, ja sen käytöstä merkitään kirjanpitoon kaikki todelliset kulut. Työ- ja yksityisajot on eroteltava toisistaan esimerkiksi ajopäiväkirjalla, jotta yksityisajojen osuus voidaan oikaista pois yrityksen kuluista.

Varsinaisen työpaikan ja kodin välisiä matkoja ei lasketa työmatkoiksi. Nämä matkat voit toiminimiyrittäjänä vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksella edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan samaan tapaan kuin kuka tahansa tavallinen palkansaajakin.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan matkakulujen vähentämistä eri tilanteissa on käsitelty kattavammin Accountorin artikkelissa.

 

Kulujen korvaaminen ilman omaa y-tunnusta laskuttavalle kevytyrittäjälle

Myös ilman omaa y-tunnusta laskuttava kevytyrittäjä eli laskutuspalvelun asiakas saa vähentää verotuksessa työhön ja työmatkoihin liittyviä kuluja.

Esimerkiksi kulut työvälineistä sekä työhön liittyvän osuuden puhelinkuluista voi vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksella tulonhankkimismenoina. Matkakulut puolestaan voit vähentää käyttämäsi kulkuneuvon mukaan – yksityiskohtaisemmat ohjeet eri tilanteisiin löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Verovapaiden matkakustannusten korvaamiseen laskutuspalvelun asiakkaalle löytyy verottajalta oma tarkempi ohjeistuksensa.

eTasku logo

Laadi matka- ja kululaskut helpoimmalla mahdollisella tavalla

eTaskun sähköinen matka- ja kululaskusovellus sopii niin yksinyrittäjille kuin suuryrityksille. Yli 90 % palvelua testanneista asiakkaista jatkaa eTaskun käyttöä maksuttoman kokeilukuukauden jälkeen.

Tutustu hyötyihin ->


Lue myös nämä blogikirjoitukset: