Kilometrikorvaus 2024 ja 2023 – tarkista matkakorvausten ajantasaiset summat

Julkaistu: 28.12.2023. Muokattu viimeksi: 6.5.2024.
Kilometrikorvaus 2024 ja 2023 – tarkista matkakorvausten ajantasaiset summat

Kilometrikorvaukset nousivat edellisvuoteen verrattuna

Uusi vuosi ja uudet korvaussummat. Näin totesi Verohallinto tarkistaessaan kilometrikorvausten määrän vuodelle 2024.

Verovapaa kilometrikorvaus 2024 on enimmäismäärältään 0,57 euroa per kilometri autolla ajettaessa. Vuonna 2023 se on 0,53 euroa / km. Myös muiden kulkuneuvojen kilometrikorvaukset nousivat.

Kaikki olennaisimmat tiedot ajantasaisista kilometrikorvauskäytännöistä ja korotusluokista löydät alta.


Kilometrikorvaukset 2024 ja 2023 – auto ja muut kulkuneuvot

Autojen lisäksi myös muiden kulkuneuvojen, kuten esimerkiksi moottoriveneiden, moottorikelkkojen, mönkijöiden sekä moottoripyörien kilometrikorvauksiin saatiin senttikorotuksia. Alla näet eri kulkuneuvojen verovapaiden korvausten enimmäismäärät.

 

Kulkuneuvo Kilometrikorvaus 2024 Kilometrikorvaus 2023
Auto 0,57 € 0,53 €
Moottorivene (max. 50hv) 1,00 € 0,93 €
Moottorivene (yli 50hv) 1,45 € 1,35 €
Moottorikelkka 1,38 € 1,29 €
Mönkijä 1,30 € 1,21 €
Moottoripyörä 0,44 € 1,41 €
Mopo 0,23 € 0,22 €
Muut kulkuneuvot 0,14 € 0,13 €


Korotettu kilometrikorvaus – näissä tilanteissa sitä voidaan maksaa

Myös korotetut kilometrikorvauslisät nousivat edellisvuoteen verrattuna.

Autoilijoiden nauttimaa 0,57 euron (vuoden 2023 0,53 euron) kilometrikorvausta voidaan näin ollen korottaa seuraavanlaisesti:

 

Tilanne Korotus per kilometri 2024 Korotus per kilometri 2023
Autoon kiinnitettynä kuljetetaan perävaunua. 0,10 € 0,09 €
Työsuorite edellyttää asuntovaunun
kuljettamista autoon kiinnitettynä.
0,15 € 0,14 €
Työsuoritus vaatii raskaan kuorman – esimerkiksi
taukotuvan – kuljetusta autoon kiinnitettynä.
0,29 € 0,27 €
Autossa kuljetetaan koneita tai muita esineitä,
joiden paino ylittää 80 kiloa tai joiden koko on suuri.
0,04 € 0,04 €
Työtehtävien vuoksi autossa
joudutaan kuljettamaan koiraa.
0,04 € 0,04 €
Työsuoritus edellyttää liikkumista autolla
metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulla tienrakennustyömaalla. Korotettu kilometrikorvaus
lasketaan vain näiltä osuuksilta.
0,12 € 0,11€


Km-korvaus lisämatkustajista

Nappasitko takapenkille mukaan pomon tai työkaverin?

Mikäli kulkuneuvossasi on työasioissa kyydissä matkustajia, kilometrikorvausta korotetaan 0,04€/km (myös vuonna 2023) kutakin mukana olevaa lisähenkilöä kohden.


Kulujen korvaaminen, kun kyseessä on auton käyttöetu

Mikäli kyseessä on auton käyttöetu ja palkansaajana maksat itse työmatkastasi aiheutuneet käyttövoima- tai polttoainekustannukset, näitä kuluja voidaan korvata sinulle enimmillään 13 sentillä per kilometri (vuonna 2023 14 sentillä).


Millä edellytyksillä kilometrikorvaukset voidaan maksaa?

Voit palkansaajana saada kilometrikorvauksia sellaisista kuluista, jotka ovat aiheutuneet oman tai hallitsemasi auton käyttämisestä työasioissa.

Auton hallitsemisella viitataan siihen, että kilometrikorvauksia saadaksesi auton ei tarvitse olla sinun omistamasi. Esimerkiksi perheenjäsenen, kaverin tai vuokrafirman autolla tehdyistä matkoista voidaan siis maksaa korvauksia normaaliin tapaan.

Olennaista on, että kyseessä ei ole luontoisetuna saatu tai korvauksia suorittavan työnantajan muutoin käyttöösi antama auto. Luontoisetuja koskevista erityistilanteista löydät yksityiskohtaiset ohjeistukset Verohallinnon sivuilta.

eTasku logo

Toimita kuitit ja matkalaskut sähköisesti kirjanpitäjällesi

Luo tunnukset ja kokeile, kuinka helppoa ja nopeaa aineiston toimittaminen voi olla.

Aloita maksuton kokeilu

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Työmatkalla tarkoitetaan verottajan näkökulmasta sellaista matkaa, joka on tehty palkansaajan varsinaisen työpaikan ulkopuolella sijaitsevalle ”erityiselle työntekemispaikalle”.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että työpaikkasi ja asuntosi välisiä kilometrejä ei lasketa työmatkoiksi. Nämä matkakulut voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi halvimman matkustusvaihtoehdon mukaan – omavastuuosuus on viime vuosina ollut 750 euroa. Ajantasainen lukema kannattaa tarkistaa Verohallinnon verkkosivuilta.

Myöskään pidempien työkomennusten aikana tehtyjä viikonloppumatkoja kodin ja erityisen työntekemispaikan välillä ei luokitella työmatkoiksi.

Verohallinto määrittelee vuosittain enimmäismäärät verovapaasti maksettaville kilometrikorvauksille. Laki ei kuitenkaan velvoita työnantajaa kilometrikorvausten maksamiseen, eli korvauskäytännöissä voi olla eroja työpaikoittain tai riippuen siitä, mitä työehto- tai työsopimuksessa on sovittu.

Jotta voit saada matkakorvaukset talteen, sinun tulee tehdä reissustasi matkalasku – helpot ohjeet löydät alempaa.


Yrittäjän kilometrikorvaus lyhyesti – oy ja toiminimi

Osakeyhtiön kilometrikorvaukset omistajayrittäjälle

Osakeyhtiön omistajayrittäjänä voit palkansaajien tapaan tehdä oman autosi käytöstä yritykselle matkalaskun, jolla laskutat ajetut kilometrit ja mahdolliset päivärahat.

Nämä korvaukset ovat sinulle verotonta tuloa, joten ne kannattaa aina hyödyntää, mikäli Verohallinnon asettamat vaatimukset matkakorvausten maksamiselle täyttyvät.

Varsinkin lyhyillä työmatkoilla harmittavan moni pienyrittäjä jättää korvaukset hyödyntämättä.


Toiminimen kilometrikorvaukset

Toiminimellä yrittävien henkilöiden kilometrikorvauskäytännöt poikkeavat hieman palkansaajien vastaavista. Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa, joten myöskään verovapaiden kilometrikorvausten maksaminen ei ole mahdollista.

Sen sijaan autosi työkäytöstä aiheutuneet kustannukset voidaan korvata joko todellisten kulujen mukaan ja/tai lisävähennyksellä, jonka enimmäismäärä on täsmälleen sama kuin palkansaajien kilometrikorvauksellakin eli 57 senttiä kilometriltä.

Valittavaan käytäntöön vaikuttaa se, onko suurempi osuus autollasi ajetuista vuosittaisista kilometreistä yksityisajoja vai työajoja.

Toiminimen matkakorvauksista löydät laskuesimerkeillä varustetun selkokielisen tietoiskun Accountorin oppaasta.


Päivärahojen maksimimäärät ja maksukäytännöt

Kotimaan koko- ja osapäivärahat vuonna 2024 ovat 51 ja 24 euroa. Kokopäiväraha nousi kolmella ja osapäiväraha kahdella eurolla aiempaan vuoteen verrattuna.

Kotimaan päivärahojen maksamista koskevat käytännöt ja vaatimukset voit tarkistaa aihetta koskevasta erillisestä tietoiskustamme.

Myös ulkomaan päivärahoihin on jälleen tullut runsaasti muutoksia.

 

Kilometrikorvaus ja matkakorvaus verotuksessa

Kilometrikorvaus ja päiväraha ovat verottomia korvauksia matkakuluista, kun ne maksetaan työntekijälle työnantajan toimesta. Yleisin tilanne on, kun työntekijä tekee työmatkan toiseen kaupunkiin päätyöpaikkansa ulkopuolelta. Tällöin on suoraviivaista määrittää ja maksaa matkan kustannukset.

Tilanne voi kuitenkin olla monimutkaisempi, jos työntekijällä ei ole kiinteää työpaikkaa, kuten liikkuvissa tehtävissä tai erikoisaloilla. Sama pätee tilanteisiin, joissa työntekijä toimii useissa eri työpisteissä. Esimerkiksi vuokratyöntekijöiden kohdalla verottomien korvausten määrääminen voi olla haastavaa ja vaatia tarkempaa harkintaa.

Työehtosopimukset sekä työsopimukset ohjaavat, kuinka paljon työnantajan tulee korvata matkakuluja. Työpaikoilla saattaa myös olla omia tapojaan korvausten suhteen.

Verohallinnon matkakustannuskorvauspäätös määrittelee, mitkä näistä korvauksista ovat verottomia. Työehtosopimuksen ja Verohallinnon ohjeiden välillä voi olla eroavaisuuksia niin ehtojen kuin määränkin osalta. Väärinkäsityksiä voi syntyä, jos oletetaan, että kaikki työehtosopimuksen mukaiset korvaukset ovat suoraan verottomia.

Lue lisää Accountorin artikkelista: Kilometrikorvaus ja päiväraha – verotonta vai verollista?


Matkakorvaukset talteen helposti kilometrikorvaus laskurilla – tee matkalasku minuutissa

Sinulla lienee alkuvuodesta parempaakin tekemistä kuin pohtia Verohallinnon hyväksymiä matkakorvaussummia. Siksi olemme hoitaneet asian puolestasi.

Helpoimmalla kilometrikorvausten ja päivärahojen kanssa pääset, kun käytät matkalaskun tekemiseen eTaskun maksutonta kilometrikorvauslaskuria eli valmista matkalaskupohjaa.

Se laskee puolestasi kilometrikorvaukset reitin perusteella ja päivärahat käytetyn ajan mukaan. Saat valmiin matkalaskun kätevästi sähköpostiisi pdf-tiedostona. Aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti. Uudet matkakorvauslukemat päivitetään matkalaskupohjaan vuodenvaihteessa.

Matkalaskupohja avautuu eteesi tästä!

Jos työreissut ovat jatkuvaa sorttia, voit hyödyntää eTasku Matka -mobiilisovellusta. Sovelluksen avulla lopetat tuskailun tekemättömien matkalaskujen kanssa, sillä eTasku Matka hoitaa ne puolestasi syöttämiesi tietojen perusteella.

Kilometrikorvausten ja päivärahojen laskemisista ei tarvitse enää murehtia itse, ja matkalaskut hoituvat yhdessä minuutissa heti reissun päätteeksi.

Päivitetyt kilometrikorvaus- ja päivärahasummat löytyvät vuodenvaihteen jälkeen tietysti myös eTaskun mobiilisovelluksesta. Voit kokeilla eTaskun Matka-ominaisuutta maksutta 30 päivän ajan.

Katso myös suuntaa-antava esimerkkilaskelma, kuinka paljon voit yrittäjänä hyötyä rahallisesti siitä, että muistat tehdä matkalaskun aina kun olet siihen oikeutettu. Summa on satasia jo hyvin pienilläkin matkamäärillä.

Matkalaskujen lisäksi voit toimittaa samalla sovelluksella kirjanpitäjällesi kaikki yrityksesi kuitit ja muut kirjanpidon materiaalit. Kun nappaat kuiteista kuvat eTaskulla, sovellus lukee ja täydentää kuittitiedot automaattisesti.


Yksityiskohtaisempia lisätietoja kilometrikorvauksista voit halutessasi lukea Verohallinnon syventävistä ohjeista.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: