Uutta eTaskussa – mitä iloa PSD2-maksupalveludirektiivistä on eTaskun yritysasiakkaille ja kirjanpitäjille?

Julkaistu: 4.10.2022. Muokattu viimeksi: 12.6.2024.
Uutta eTaskussa – mitä iloa PSD2-maksupalveludirektiivistä on eTaskun yritysasiakkaille ja kirjanpitäjille?

eTaskun uuden Täsmäytys-ominaisuuden ansiosta tiedot yrityksen luottokortti- ja tilitapahtumista voidaan jatkossa noutaa automaattisesti eTaskuun. PSD2-maksupalveludirektiiviä hyödyntävä ominaisuus on maksuton sekä yritysasiakkaille että eTaskua käyttäville kirjanpitäjille. Kokosimme aiheeseen liittyvät faktat tiiviiksi kuuden kysymyksen tietopaketiksi.


1. Mikä ihmeen PSD2?

PSD2 eli Payment Services Directive 2 tarkoittaa Euroopan parlamentin hyväksymää maksupalveludirektiiviä. Mistään uudesta asiasta ei ole kyse, sillä direktiiviä koskevat lakimuutokset astuivat Suomessa voimaan pääosin jo vuoden 2018 alussa. Sen jälkeen sääntelyä on otettu käyttöön vaiheittain siirtymäaikojen puitteissa.

Direktiivi määrää, että pankkien on asiakkaan suostumuksella tarjottava ulkopuolisille palveluntarjoajille pääsy asiakkaan tilitietoihin ja maksudataan avoimia rajapintoja pitkin.

Turvallisuudesta ei tietenkään tingitä. Rajapintoja hyödyntävien palveluntarjoajien on rekisteröidyttävä tai haettava toimilupa Finanssivalvonnalta. Asiakas päättää myös aina itse, kenelle hän avaa pääsyn omaan pankkidataansa.

Tavallisessa arjessa PSD2 on saattanut näkyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Jos henkilöllä on tilejä useammassa pankissa, hän voi halutessaan hallinnoida niitä kaikkia yhden pankin sovelluksella. Näin maksaminen nopeutuu ja asiakas näkee koko rahantilanteensa yhdessä näkymässä.
  • Verkkomaksaminen on aiempaa turvallisempaa. Direktiivi edellyttää vahvaa ja kaksivaiheista tunnistautumista verkkomaksuissa. Suomessa verkkomaksujen vahvaa tunnistautumista käytettiin toki varsin yleisesti jo ennen direktiivin voimaantuloa.

Myös eTaskun uusi Täsmäytys-ominaisuus hyödyntää PSD2-direktiiviä. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, miten homma käytännössä toimii.

 

2. Mikä on Täsmäytys-ominaisuus, ja mitä hyötyä siitä on eTaskua käyttävälle yrittäjälle?

Uuden ominaisuuden ansiosta eTaskun yritysasiakas voi jatkossa saada tiedot yrityksensä luottokortti- ja tilitapahtumista suoraan eTaskuun. Järjestelmä yhdistää kuitit tilitapahtumiin ja muistuttaa asiakasta puuttuvasta aineistosta. Näin eTaskun käyttäjä saa jatkossa helposti tiedon siitä, jos jokin kuitti puuttuu.

Käytännössä tiliotteen tiedot pystytään jatkossa tuomaan eTaskuun, eikä niitä tarvitse noutaa Web Services -rajapintaa pitkin palvelumaksua vastaan. Jos taas käytössä on aiemmin ollut paperinen tiliote, jatkossa eTasku voi noutaa tiliotteen tapahtumat sähköisesti kirjanpitäjän tarkasteltavaksi.

Tapahtumat noudetaan pankeista automaattisesti neljä kertaa päivässä. Tarvittaessa tietojen hakeminen onnistuu myös manuaalisesti. Palvelu toimii kaikkien yleisimpien pankkien ja luottokorttien kanssa. Eurocard ja tulevaisuudessa myös First Card -kortit ovat palvelun piirissä.

 

3. Miten kirjanpitäjät hyötyvät uudesta ominaisuudesta?

Kirjanpitäjän työ helpottuu ja nopeutuu, kun hän näkee yhdessä näkymässä kaikki asiakkaan tili- ja luottokorttitapahtumat sekä niitä koskevat tositteet. Tapahtumien pohjalta eTasku pystyy koostamaan sähköisen tapahtumakoosteen.

Tapahtumat näkyvät ruudun vasemmassa reunassa ja eTaskuun lisätyt tositteet oikeassa reunassa. eTasku vertaa tili- tai luottokorttitapahtumien tietoja kuitteihin ja tarjoaa kirjanpitäjälle automaattiset täsmäytysehdotukset. Tästä juontaa juurensa myös ominaisuuden nimi.

Jos asiakas on aiemmin toimittanut kirjanpitäjälle paperisen tiliotteen, se voidaan nyt muuttaa sähköiseksi tapahtumakoosteeksi ilman ylimääräisiä kuluja. Kirjanpitäjä voi myös automaattisesti tai manuaalisesti muistuttaa asiakkaitaan puuttuvasta aineistosta.

 

4. Mitä lysti kustantaa?

Ominaisuus on kaikille eTaskua käyttäville yritysasiakkaille ja kirjanpitäjille ilmainen. Myöskään pankki ei voi veloittaa yritysasiakasta erikseen tapahtumien noudosta.

Asiakas voi säästää jopa kymppejä kuukaudessa, jos tiedot tilitapahtumista on aiemmin haettu sähköisesti Web Services -rajapintoja pitkin. Web Services -palveluun liittyvät maksut vaihtelevat pankeittain, joten tarkemmat summat ovat nähtävillä pankkien hinnastoissa.

 

5. Web Service vs. PSD2?

Perinteisten Web Services -rajapintojen käyttö kirjanpito-ohjelmistojen kanssa edellyttää asiakkaalta pankkiin luotua yritystiliä, jonka avulla asiakas ja tilitoimisto luovat pankkiyhteyden vastaanottaakseen tiliotteet suoraan kirjanpito-ohjelmistoon. Tähän liittyvä pankkiyhteysvaltuutuslomake toimitetaan pankille sähköpostitse, jonka käsittelyaika riippuu pankista. Web Service rajapintojen käyttö on maksullista ja niistä veloitetaan 10-25€/kk pankista riippuen.

PSD2 direktiiviin myötä tili-ja korttitapahtumat voidaan tuoda maksutta asiakkaan valtuuttamana esimerkiksi eTaskuun. Direktiivin myötä pankki ei voi veloittaa asiakkaita tapahtumien noudosta kolmansille osapuolille.  Valtuutus ja tunnistautuminen voidaan tehdä suoraan eTaskusta pankkitunnuksilla, joten erillisille valtuutuslomakkeille pankin suuntaan ei enää ole tarvetta. PSD2 direktiivi avulla tapahtumat voidaan noutaa sekä yritys- että henkilökohtaisilta tileiltä. Ominaisuus palvelee siis myös toiminimi-yrittäjiä, joilla on monesti käytössä henkilökohtainen tili omassa yritystoiminnassa.

 

6. Miten ominaisuuden voi ottaa käyttöön?

Palvelua käyttääkseen yritysasiakkaan täytyy antaa eTaskulle valtuutus noutaa tietoja yrityksen tili- tai luottokorttitapahtumista. Valtuutus annetaan eTaskun verkkoportaalissa. Tunnistautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnuksia.

Valtuutuksen antajan täytyy olla yrityksen nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö. Tulevaisuudessa tunnistautuminen on mahdollista tehdä myös suoraan eTaskun mobiilisovelluksessa.

Myös toiminimi-yrittäjä voi käyttää ominaisuutta ja valtuuttaa henkilökohtaisen tilin tili- tai korttitapahtumien noudon.

Kirjanpitäjille järjestämme Täsmäytys-ominaisuudesta lokakuussa maksuttoman webinaarin, johon voit ilmoittautua alta.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: