Asteri & eTasku: Sähköisempi tapa vastaanottaa tositeaineistoja asiakkailta

Julkaistu: 7.7.2022. Muokattu viimeksi: 4.6.2024.
Asteri & eTasku: Sähköisempi tapa vastaanottaa tositeaineistoja asiakkailta

Kirjanpito-ohjelma Asteri on kovassa käytössä erityisesti pienissä tilitoimistoissa, joissa suuri osa asiakkuuksista on mappiasiakkaita tai puolisähköisiä kirjanpitoja. Asterin ja eTaskun integraatiota hyödyntävä kirjanpitäjä voi nopeuttaa aineiston käsittelyä vastaanottamalla tositteet sähköisesti eTaskun kautta. Monelle perinteiselle mappiasiakkaalle eTaskun käyttöönotto on ollut helppo ensiaskel kohti sähköisempää taloushallintoa.


1980-luvulla perustetun Atsoft Mäkinen Oy:n Asteri-ohjelmistot ovat vuosikymmenten aikana saavuttaneet vankan jalansijan suomalaisessa tilitoimistokentässä. Antti Mäkinen Asterilta kertoo, että tällä hetkellä perheyhtiön ohjelmistoja käytetään yli 1200 suomalaisessa tilitoimistossa.

”Meidän tavanomainen asiakkaamme on yhden tai kahden henkilön tilitoimisto, jossa iso osa asiakkuuksista on niin sanottuja mappikirjanpitoja tai puolisähköisiä kirjanpitoja. Paljon on myös sellaisia asiakkaita, jotka käyttävät Asteria itsenäisesti ilman tilitoimistoa.”

Asterin ohjelmistot poikkeavat monista kilpailijoistaan siinä, että ne ovat saatavilla tietokoneelle asennettavana Windows-työasemaversiona. Vaikka Asterista on nykyään tarjolla myös pilviversio, koneelle asennettaville ohjelmistoille on Mäkisen mukaan edelleen kysyntää.

”Suomessa on yhä huomattava määrä yrityksiä, jotka haluavat hoitaa taloushallintoaan nimenomaan tällä tavalla. Olemme sikäli viimeinen kylä Galliassa, että tarjoamme ohjelmaa, jonka voi asentaa C-asemalle. Vaikka maailma menee koko ajan vahvasti sähköisempään suuntaan, meiltä saa yhä ohjelmistopäivitykset vaikka cd-levylle, jos asiakas niin haluaa.”


Asteri on kestomenestyjä Taloushallintoliiton ohjelmistokyselyissä

Asteri on sijoittunut toistuvasti kärkeen, kun tilitoimistoalan ammattilaiset ovat arvioineet kirjanpidon ja palkanlaskennan ohjelmistoja Taloushallintoliiton tekemissä kyselyissä. Syksyllä 2021 tehdyssä viimeisimmässä kyselyssä Asteri Kirjanpito sai ohjelmistoista parhaan arvosanan muun muassa hinta-laatusuhteestaan ja helppokäyttöisyydestään.

Mäkinen pitää helppokäyttöisyyden salaisuutena sitä, että Asterin väellä on ohjelmistojen suunnittelusta 40 vuoden kokemus ja ohjelmistot on alkujaan suunniteltu omiin käyttötarpeisiin. Asterin tarina alkoi 1980-luvun alussa, kun kukkatukkurina työskennellyt Mäkisen vaari Atso Mäkinen teki itselleen ohjelman kirjanpitoon ja laskutukseen.

”Vuosien saatossa meille on muodostunut vahva ymmärrys siitä, miten ohjelmistoista saadaan rakennettua käyttäjille mahdollisimman helpposoutuisia. Koska ohjelmat on suunniteltu omaan käyttöön, niin ne noudattavat hieman erilaista käyttölogiikkaa ja jouhevuutta moniin kilpailijoihin verrattuna. Monet asiakkaamme ottavat Asterin itsenäisesti käyttöön, emmekä sen jälkeen välttämättä kuule heistä vuosiin mitään.”


Tositeaineistot siirtyvät helposti eTaskusta Asteriin

Asteria käyttävät kirjanpitäjät ja palkanlaskijat voivat vastaanottaa aineistoja asiakkailtaan useilla eri tavoilla. Manuaalisen työn määrä vähenee ja aineiston käsittely nopeutuu, kun kirjekuoren tai sähköpostin sijaan kuitit ja matkalaskut saapuvat tilitoimistoon eTasku-sovelluksen kautta.

Asterin ja eTaskun välisen integraation ansiosta asiakkaiden tositeaineistot siirtyvät eTaskusta Asteriin helposti siirtotiedostojen avulla. eTasku toimii yhteen sekä Asteri Kirjanpidon että Asteri Palkanmaksun kanssa. Kirjanpitäjä voi ladata Asterista yrityksen tilikartan eTaskuun, jolloin eTaskussa olevat tiliöinnit täsmäävät Asterissa olevan tilikartan kanssa.

Tilitoimistoille eTasku on maksuton palvelu, joka toimii tietokoneen selaimessa ilman ohjelmistoasennuksia. Tällä hetkellä noin tuhannen eTasku-asiakkaan tositeaineistoja viedään Asteriin ohjelmien välisen rajapinnan kautta.

eTasku lukee kuitin tiedot automaattisesti käyttäjän ottamasta valokuvasta. Ajankäyttö tilitoimistossa tehostuu, kun kirjanpitäjä saa ison osan tositeaineistosta automaattisesti tiliöityinä, eikä tositetietoja tarvitse syöttää taloushallinto-ohjelmaan käsin.


Askel kohti sähköisempiä rutiineja

Antti Mäkinen arvioi, että monille perinteiseen paperikirjanpitoon aiemmin luottaneille yrityksille eTasku on ollut helppo ensiaskel kohti sähköisempää taloushallintoa.

”Rutiineja voi olla hankala muuttaa, jos asiakas on vuosikymmenten ajan tottunut toimittamaan kaikki aineistot kirjanpitäjälle kirjekuoressa tai Salen muovipussissa. eTasku on loistava vaihtoehto siinä vaiheessa, kun mappiasiakas haluaa siirtyä puolisähköiseen malliin mahdollisimman vähällä vaivalla ja uuden opettelulla.”

Asteri-ohjelmistojen ja eTaskun toimintafilosofiassa Mäkinen näkee paljon yhteneväisyyksiä.

”Asiakkaamme ovat tottuneet siihen, että Asteria on simppeli käyttää ja toiminnot oppii katsomalla ohjelmaa. Myös eTaskun omaksumiseen riittää monella käyttäjällä se, että he saavat tunnukset ja kirjautuvat palveluun tutkimaan toiminnallisuuksia. Olemme saaneet positiivista palautetta siitä, miten luontevasti eTasku on toiminut Asterin jatkeena tositeaineistojen käsittelyssä.”


Lue myös nämä blogikirjoitukset: