Maksuaikakortti tai luottokortti yritykselle – 7 kysymystä pienyrittäjälle

Julkaistu: 21.3.2023. Muokattu viimeksi: 8.12.2023.
Maksuaikakortti tai luottokortti yritykselle – 7 kysymystä pienyrittäjälle

Huomioi ainakin nämä asiat yrityskorttien vertailussa

Hyvinkin pieni yritys tai yksinyrittäjä saattaa välillä kaivata lisää maksuaikaa yrityksen hankinnoille. Maksuaika- tai luottokortin hakeminen pienyritykselle voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Pankki ei välttämättä myönnä korttia, jos yrityksen liiketoiminta on lukujen valossa pientä tai yritys on vasta aloittanut toimintansa.

eTasku julkaisi kesällä asiakkailleen uuden kortti a+ -nimisen yrityskortin, joka on suunniteltu erityisesti pienyritysten tarpeisiin. Alla käymme lyhyesti läpi, mihin asioihin pienyrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota erilaisia yrityskortteja vertaillessaan. Samalla tutustumme kortti a+:n tärkeimpiin ominaisuuksiin.


1. Riittääkö maksuaikakortti vai onko hankintoja tarvetta maksaa pienemmissä erissä?

Yrityksen maksuaika- ja luottokortin ero ei välttämättä ole kaikille itsestään selvä. Maksuaikakortilla tehdyt hankinnat maksetaan aina kokonaisuudessaan seuraavalla laskulla. Maksuajan pituus on keskimäärin noin 30 päivää.

Luottokortilla tehtyjä hankintoja voi puolestaan lyhentää tarvittaessa pienemmissä erissä. Korottoman maksuajan jälkeen avoimeksi jäänyt luottosaldo alkaa kuitenkin kerryttää korkoa.

Monet yrittäjät kuitenkin käyttävät yritysluottokorttia maksuaikakortin tavoin, eli he maksavat käytetyn luoton aina kerralla pois. Näin korkokuluja ei tarvitse maksaa lainkaan.

Pääsääntöisesti yritysluottokorttien vuotuiset nimelliskorot lähtevät liikkeelle noin 10 prosentista ylöspäin. Erot korttien välillä voivat kuitenkin olla suuria. Luoton korkoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos tapana ei ole maksaa luottokorttilaskua aina kerralla pois.

Keväällä julkaistava kortti a+ on maksuaikakortti, joka on eTaskun nykyisille asiakkaille täysin ilmainen. Maksuaikakortti toimii luottokortin tavoin eli saat siihen 30 päivän maksuajan. Kortille voi myös tarvittaessa lisätä rahasaldoa, jolloin sitä voi käyttää prepaid-kortin tavoin. Varsinaista luotto-ominaisuutta kortissa ei vielä alkuvaiheessa ole, eli lasku pitää maksaa kerralla pois.

kortti a+ on saatavilla sekä virtuaalisena että lompakkoon sujautettavana fyysisenä korttina. 


2. Millaisia kuluja yrityskortin käytöstä voi syntyä?

Yritysten luotto- ja maksuaikakortteihin voi sisältyä kiinteitä kuukausi- tai vuosimaksuja. Luoton käytöstä pitää myös yleensä maksaa koron lisäksi kuukausittainen laskutuslisä tai tilinhoitomaksu.

Muita kuluja voi syntyä esimerkiksi valuutanvaihdosta, kortin kuolettamisesta, käteisnostoista, PIN-koodin vaihdosta tai luottorajan korottamisesta. Korttien hinnastot kannattaa aina tutkia tarkkaan läpi ennen kortin hakemista.

Isommille yrityksille edellä mainitun kaltaiset lisäkulut eivät yleensä ole kovin merkittävä menoerä. Pienyrittäjille ja mikroyrityksille voi kuitenkin olla tärkeää, että yrityskortti on täysin kuluton, jos sitä ei käytetä.

eTaskun kortissa ei ole kuukausi- tai vuosimaksua tai laskutuslisiä, eli piilokuluista ei tarvitse huolehtia. Yrittäjä voi pitää korttia joustavana vararahastona pankkikortin rinnalla tai käyttää sitä ensisijaisena maksuvälineenä.


3. Kuinka helposti kortin hallinnointi ja kuluseuranta onnistuvat?

Yrityskortilla maksettujen kulujen seuraamisen ja raportoinnin tulisi olla mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista. Näin on asia myös eTaskun kortissa.

Alkuvaiheessa yrittäjä voi hallinnoida korttia ja sen asetuksia yhdessä näkymässä kumppanimme Mynt:n sovelluksessa. Sovellus näyttää reaaliaikaisesti, mitä kuluja kortilla on maksettu ja millaisiin menoihin yritystoiminnassa uppoaa rahaa. Tulevaisuudessa koko kortin hallinnointi tapahtuu näppärästi eTaskun mobiilisovelluksen kautta.

Kerran kuussa yrittäjä tai yritys saa koontilaskun kaikista kortilla tehdyistä ostoista.


4. Miten kortti sulautuu yrityksen taloushallintojärjestelmiin?

Hyvä yrityskortti toimii saumattomasti yhteen yrityksen kirjanpito- ja taloushallintojärjestelmien kanssa.

kortti a+:ssa tämä tarkoittaa sitä, että tiedot korttitapahtumista välittyvät automaattisesti eTaskuun ja sovellus muistuttaa käyttäjää puuttuvista kuiteista. Kuitit ja korttitapahtumat yhdistetään automaattisesti, ja sovellus ehdottaa oikeita tiliöintejä.

eTasku sisältää integraatiot kaikkiin yleisimpiin kirjanpito-ohjelmistoihin, joten tiedot välittyvät palvelusta toiseen saumattomasti.


5. Tarvitaanko työntekijöille omat kortit?

Pienyritykselle voi olla kätevää, että yrityskortin sisältämää käyttö- tai luottorajaa voidaan tarvittaessa jakaa myös työntekijöiden käyttöön.

eTaskun kortti a+:ssa työntekijöille voidaan luoda maksuttomia virtuaalikortteja. Virtuaalisella kortilla työntekijä voi maksaa yritystoiminnan menoja puhelimellaan Apple Payn tai Google Payn kautta.

Enää työntekijän ei tarvitse maksaa yritykselle kuuluvia pieniä kuluja omilla rahoillaan ja hakea niitä myöhemmin takaisin kululaskua vastaan. Tämä suoraviivaistaa ja helpottaa taloushallinnon rutiineja.


6. Millainen on sopiva luotto- tai käyttöraja pienelle yritykselle?

Varsin monien yritysluottokorttien ja maksuaikakorttien ehdoissa on mainittu, että luotto- tai käyttöraja täsmentyy asiakaskohtaisesti.

Isompien yritysten korteissa luottoraja voi venyä satoihintuhansiin euroihin asti. Pienyrittäjälle yrityskortin luotto- tai käyttörajaksi voi puolestaan riittää mainiosti muutama tuhat euroa.

Sopiva raja täsmentyy aina sen mukaan, millaista liiketoimintaa harjoitetaan ja kuinka suuria hankintoja kortilla on tarve maksaa. Satunnainen luotonkäyttö ei vielä aiheuta järin suuria kuluja, jos luottoraja on maltillinen ja luottoa ei jää auki kuukaudesta toiseen.

eTaskun kortissa käyttöraja määritellään aina yrityskohtaisesti hakemusvaiheessa. Kortille voi kuitenkin myös lisätä itse rahasaldoa, jolloin se toimii debit-kortin tavoin.


7. Vastaako nykyinen kortti yrityksen käyttötarpeita parhaalla mahdollisella tavalla?

Yrittäjän ei ole pakko hankkia maksuaika- tai luottokorttia siitä pankista, johon hän on keskittänyt pankkiasiointinsa.

Jos perinteisen debit-kortin rinnalle tarvitaan maksuaika- tai luottokortti, sen ominaisuuksia kannattaa punnita käyttötarpeita vasten.

  • Pelaako kortti yhteen yrityksen taloushallintojärjestelmien kanssa ja kuinka helposti tiedot kulkeutuvat talousosastolle tai kirjanpitäjälle?
  • Onko kortin korkea kuukausi- tai vuosimaksu perusteltu, jos kortinkäyttö on vain satunnaista?
  • Mitä muita kuluja kortin käytöstä voi syntyä?

Myöskään kortin vaihtaminen ei ole iso vuori kiivettäväksi, jos yrityksessä on jo käytössä maksuaika- tai luottokortti, joka ei vastaa käyttötarpeita parhaalla mahdollisella tavalla.

Yleensä yrityksen luotto- tai maksuaikakortin lopettaminen onnistuu yhteydenotolla asiakaspalveluun tai kortin oman verkkopalvelun kautta. Eri pankkien korttiehdoissa voi kuitenkin olla eroja tässäkin asiassa.

Maksuton yrityskortti eTaskun asiakkaille

Kortti a+ on täysin kuluton eTaskun nykyisille asiakkaille, joten se on näppärä lisä pienyrittäjän maksutapavalikoimaan vaikkapa normaalin pankkikortin rinnalle tai ensisijaiseksi maksutavaksi. Kortilla ostoksille saa maksuaikaa keskimäärin 30 päivää.

Kortti A+ on yrityksille ja yrittäjille suunnattu maksukortti.

Lue myös nämä blogikirjoitukset: