Yrittäjä, jätätkö matkalaskusi tekemättä? Heität satasia kankkulan kaivoon!

Julkaistu: 3.10.2016. Muokattu viimeksi: 30.12.2022.
Yrittäjä, jätätkö matkalaskusi tekemättä? Heität satasia kankkulan kaivoon!

Matkalaskut tekemällä säästät vuodessa pitkän pennin

Yrityksen pyörittäminen on kokonaisvaltaista työtä, jossa suuri osa ajasta kuluu lukujen pyörittelyyn sekä menojen ja tulojen ynnäämiseen.

Isoja menoeriä laskeskellessa pienemmät kulut saattavat kuitenkin helposti unohtua, vaikka pitkällä aikavälillä niistäkin ehtii muodostua merkittäviä summia.

Yksi hyvä esimerkki tästä ovat matkalaskut, jotka jäävät tekemättä hämmentävän monelta pienyrittäjältä. Tätä tapahtuu varsinkin silloin, kun työmatkustaminen ei ole säännöllistä.

Jos työ vie lyhyeksi ajaksi tien päälle esimerkiksi vain kerran tai kahdesti kuussa, matkalaskun tekeminen on helppo unohtaa, ja tekosyitä tähän on monia.

Matkalaskun täyttäminen voi tuntua työläältä, ja päivien kuluessa osa matkaan liittyvistä kuiteistakin on jo ehtinyt kadota lompakosta. Kaikki eivät puolestaan viitsi nähdä vaivaa, jos säästettävä summa koetaan liian pieneksi.

Moni ei kuun päätteeksi enää edes muista tarkkoja kilometrilukuja ja päivämääriä. Osa ei vain yksinkertaisesti halua ”laskuttaa” omaa yritystään.

Kokeile eTaskun ilmaista matkalaskuria

Helpoimmalla pääset, kun käytät matkalaskun tekemiseen eTaskun maksutonta matkalaskuria, joka laskee puolestasi kilometrikorvaukset reitin perusteella ja päivärahat käytetyn ajan mukaan.

Saat valmiin matkalaskun kätevästi sähköpostiisi PDF:nä. Aikaa tähän kuluu noin minuutti. Klikkaa tästä matkalaskuriin.

Matkalaskut, miksi ne kannattaa AINA tehdä? Lue esimerkki!

Kun teet työmatkan omalla autollasi, osake- tai henkilöyhtiösi (toiminimillä pätevät eri säännöt) voi maksaa sinulle verottomasti kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Vuonna 2023 kilometrikorvauksen perussummaksi on määritelty 0,53 euroa kilometriltä.

Oletetaan, että esimerkiksi Tampereella toimiva yrityksen pyörittäjä piipahtaa kahdesti kuussa omalla autollaan Helsinkiin lyhyeen myyntipalaveriin. Kuukaudessa pelkistä kilometrikorvauksista kertyy noin 380 euron ja vuodessa yli 4500 euron summa, minkä päälle lisätään mahdolliset päivärahat. Kaikki tämä verottomana.

Paljonko sitä rahallista hyötyä sitten voi kertyä? Yritetään selventää asiaa karkean esimerkin avulla. Oletetaan, että yllämainittu yrittäjä ei syystä tai toisesta tee matkalaskuja kuukauden aikana tehdyistä kahdesta Helsingin-matkasta.

Palkkaa yrittäjä on tottunut nostamaan omasta yrityksestään noin 2000 euroa kuukaudessa. Omalla autolla tehtävästä työmatkasta yrittäjä myös maksaa luonnollisesti polttoaineet omasta pussista.

Kun tästä 2000 eurosta napataan pois ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksut, käteen jää ennakonpidätysprosentista riippuen noin 1500 euroa. Tästä yrittäjä vielä maksaa matkasta aiheutuvat kustannukset.

Jos yrittäjä kuitenkin hyödyntää matkalaskut, hän voi maksaa itselleen palkkaa esimerkiksi 1600 euroa ja nostaa loput 400 euroa verovapaina kilometrikorvauksina ja päivärahoina.

Kun varsinainen palkka on pienempi, myös palkasta maksettava verojen osuus luonnollisesti pienenee.

Yrittäjän ei myöskään tarvitse tehdä aivan niin paljon kuukausittaista myyntiä päästäkseen haluamalleen ansiotasolle, jos hän muistaa hyödyntää kilometrikorvausten ja päivärahojen synnyttämät veroetuisuudet.

Matkalasku kannattaa siis ehdottomasti muistaa tehdä aina, kun siihen on oikeutus. Matkalaskuja tehdessä on kuitenkin muistettava, että verottajan matkalaskuille vaatimat edellytykset täyttyvät.

Matkalaskun voi tehdä myös helpolla tavalla

Moni ei yksinkertaisesti jaksa kirjata matkalaskujaan, koska asia koetaan hankalaksi ja aikaavieväksi. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. iOS:lla, Androidilla ja selaimessa toimivalla eTasku Matkalla matkalaskun koonti sujuu parhaimmillaan alle minuutissa, ja ohjelma laskee kilometrikorvaukset ja päivärahat puolestasi.

Myös matkan aikana syntyneet kuitit pystyy kätevästi kuvantamaan mukaan matkalaskuun. Ohjelma maksaa itsensä takaisin, jos teet vuodessa edes yhden pidemmän työmatkan.

Kokosimme alapuolelle muutamia kommentteja eTasku Matkan tyytyväisiltä käyttäjiltä:

”Aikaisemmin en edes viitsinyt tehdä matkalaskuja omassa yhtiössäni, koska paperisen ajopäiväkirjan täyttäminen oli käytännössä liian jäykkää ja vaivalloista jokapäiväiseen tohinaan. eTaskulla menee niin helposti, että veroetujen hankkiminen tuli taas ajankohtaiseksi.”Heikki Leikola, Babuino Oy

”Entisten Excel-kirjausten jälkeen ja jälkikäteen, nyt saan matkalaskut tehtyä tien päällä ja heti pois, joten ne eivät jää roikkumaan. Eli täydellinen positiivinen muutos entiseen. Kaiken lisäksi palvelu on varsin yksinkertainen ja selkeä.”Marja Kuutti-Sopanen, Business & Design Company Core Oy

”Kaikki ajot tulee laitettua ylös, ennen ne jäivät roikkumaan ja tappio meni omaan nilkkaan!”Jorma Vaara, Veljekset Vaara Oy

”En käytännössä enää tee mitään paperisia laskuja tilitoimistoon, vaan kaikki hoituu eTaskulla.”Pertti Männistö, Keski-Pohjanmaan Röntgen

”Suosittelen eTaskua ehdottomasti kaikille, varsinkin yksinyrittäjälle ja PK-yrityksille. Tämä säästää aikaa ja vaivaa sekä ylimääräistä, aikaavievää ”kuittirumbaa”. Myös tilitoimisto kiittää!”Esa Sulkanen, Tuotantotehdas Sulkanen Oy

Jo 2 000 suomalaista yritystä on huomannut eTasku Matkan tuomat edut – onko sinun yrityksesi seuraava?


Pekka Äijälä

eTaskun palloa potkiva markkinointihahmo, joka syttyy uuden oppimisesta. Pekka vastaa eTaskulla markkinoinnista ja asiakaskokemuksesta.

Lue myös nämä blogikirjoitukset: