”Helppokäyttöisyys, ajansäästö ja turhilta virheiltä välttyminen” – näistä syistä Pauliina Mäkelä sähköisti kuittirumbansa

Julkaistu: 16.11.2020. Muokattu viimeksi: 22.2.2021.
”Helppokäyttöisyys, ajansäästö ja turhilta virheiltä välttyminen” – näistä syistä Pauliina Mäkelä sähköisti kuittirumbansa

Kuva: Mirkku Merimaa & Niina Stolt, Ihana Elämys Oy.

Viestintäkouluttaja Pauliina Mäkelälle tuli kesällä täyteen kymmenen vuotta yrittäjänä. eTasku-sovellukseen Mäkelä tutustui jo vuonna 2013, kun tilitoimisto ja yrittäjäkollega vinkkasivat helpommasta tavasta toimittaa kuitit ja tositteet kirjanpitoon.


Pauliina Mäkelällä oli takana toistakymmentä vuotta kestänyt ura Nokialla verkkopuolen asiantuntijatehtävissä, kun hän päätti vaihtaa palkkatyöt yrittäjyyteen. Kinda Oy:n perustamisasiakirjat saapuivat kaupparekisteriin loppukesällä 2010, ja tuolloin 39-vuotiaasta lempääläläisnaisesta tuli sukunsa ensimmäinen yrittäjä. Yrityksensä kanssa Mäkelällä on monta rautaa tulessa, mutta päätoimenkuva kiteytyy viestinnän ja sosiaalisen median koulutuksiin.

”Autan ja valmennan asiakkaitani lähellä ja etänä sosiaalisen median hyödyntämiseen muun muassa oman osaamisen näkyväksi tekemisessä, rekrytoinnissa, markkinoinnissa sekä viestinnän suunnitelmallisessa käytössä”, Mäkelä kertoo.

Koulutusten lisäksi Mäkelä toimii yhteisömanagerina sekä uusien yhteisömanagerien valmentajana. Hän auttaa yrityksiä sekä julkisen puolen järjestöjä ja hankkeita ottamaan kaiken hyödyn irti sosiaalisen median kanavista sekä niihin liittyvistä yhteisöistä.

”Yhteisö voi muodostua yrityksen, yhdistyksen, tuotteen, palvelun, mobiilisovelluksen, pelin, hankkeen, tapahtuman tai vapaaehtoistoiminnan ympärille. Yhteisömanageri perustaa verkkotyötilat verkostoitumiselle ja yhteistyölle sekä jakaa tietoa uudesta yhteisöstä sosiaalisessa mediassa. Sen jälkeen hän neuvoo, kouluttaa, valmentaa ja aktivoi jäseniä käyttämään yhteisöä yhteisten pelisääntöjen mukaan.”

Muutamien viime vuosien aikana Mäkelä on laajentanut repertuaariaan myös lukuisiin erilaisiin luottamustehtäviin sekä hallitusammattilaisena työskentelyyn. Yleisradion hallitukseen Mäkelä on kuulunut vuodesta 2017 lähtien, ja kuluvana syksynä hän suoritti Tampereen kauppakamarin ja Hallituspartnerit ry:n HHJ-tutkinnon. Lyhenne HHJ muodostuu sanoista hyväksytty hallituksen jäsen. Tutkinnon suorittaneita hallitusammattilaisia voidaan välittää pk-yritysten hallituksiin.


Helpompaa kuittirumbaa vuodesta 2013

Mäkelä kuvailee, että useissa erilaisissa tehtävissä työskennellessään hänen aikansa on usein kortilla. Siksi on tärkeää, että päivittäiset yrittäjärutiinit voi hoitaa minimaalisella vaivalla. Tätä kautta Mäkelä tutustui myös eTaskuun keväällä 2013, kun hänen uusi tilitoimistonsa sekä ystäväyrittäjä Katleena Kortesuo vinkkasivat uudesta kuittisovelluksesta. Aiemmin Mäkelä oli hoitanut kuittirumbaansa niin sanotusti vanhan koulukunnan tyyliin.

”Yritykseni alkuvaiheessa keräilin kuitteja ja kokosin niitä klemmareiden ja teippien kanssa erillisille paperiarkeille kirjoittaen käsin merkintöjä kirjanpitäjälle. Sitten vein kuitit autolla kerran kuussa Lempäälästä Tampereen keskustaan kirjanpitäjälle. Se oli työlästä ja hankalaa. Kuljetukselle piti järjestää erikseen aikaa sekä etsiä ja maksaa parkkipaikka.”

eTaskuun siirtyminen ei lopulta ollut iso vuori kiivettäväksi.

”Käytön aloittaminen oli helppoa ja kuitit sai tallennettua puhelimella heti oston jälkeen. Eipä tarvinnut enää pelätä sitäkään, että Osmo-kissani pääsee niihin käsiksi”, Mäkelä muistelee.


Kolme tärkeintä hyötyä

Seitsemän vuoden käyttökokemuksen perusteella Mäkelä tiivistää eTaskun olennaisimmiksi hyödyiksi ajan säästämisen, helppokäyttöisyyden sekä virheiltä välttymisen.

”eTasku löytyy puhelimeni etunäytöltä, jonne pääsevät vain tärkeimmät mobiilisovellukseni. Kuvaan kuittini ja tiedotteeni heti talteen, ja kirjanpitäjäni saa materiaalit eTaskusta kerran kuussa. Samalla takuukuitit ja vanhoja hankintoja koskevat tositteet ovat tallessa yhdessä paikassa, josta löydän ne saman tien hakutoiminnolla. eTaskua on yhtä helppo käyttää sekä mobiilisovelluksessa että selaimessa.”

Kuukausittaiset ajoreissut Tampereelle Mäkelä on voinut jättää taakse, eivätkä hukkuneet kuitit tai puuttuvat tositekirjaukset aiheuta enää päänvaivaa.

”Kun kirjanpitäjäni on käynyt kuittini läpi, hän kirjaa ne eTaskuun merkinnällä ”Kirjanpitäjän hyväksymä”. Näin olen heti ajan tasalla siitä, missä kirjanpitoni menee ja vältyn virheiltä, jotka aiemmin aiheuttivat sekä murheita että turhia kustannuksia.”

eTaskua Mäkelä suosittelee kaikille yrittäjille ja yrityksille, jotka haluavat vapauttaa enemmän aikaa oleelliseen – tarkoittipa se sitten tuottavia työtunteja tai vapaa-aikaa.

”Kymmenen vuotta sitten yrittäjänä aloittaessani en olisi uskonut, että yksittäinen puhelinsovellus helpottaisi yrittäjän rutiineja näin paljon. eTaskulla olen saanut luotua itselleni tärkeän paperittoman toimiston, joten sovellus löytyy jatkossakin puhelimeni etunäytöltä.”

 


Lue myös nämä blogikirjoitukset: