10 vinkkiä stressittömämpään yrittäjän kesälomaan

Julkaistu: 9.6.2017. Muokattu viimeksi: 7.5.2024.
10 vinkkiä stressittömämpään yrittäjän kesälomaan

Yrittäjän kesäloma jää usein lyhyeksi, ja työasioista irtaantuminen on vaikeaa

Kesäviikkojen vieriessä toimistot, liiketilat ja työmaat alkavat pikkuhiljaa tyhjentyä vakityöntekijöistä, ja viimeistään heinäkuussa puoli Suomea makaa laiturinnokassa akkuja latailemassa.

Palkansaajien lisäksi myös yrittäjät lomailevat, vaikka myytti kesälomia viimeiseen asti välttelevistä sankariyrittäjistä elääkin paikoin vahvana. Suomen Yrittäjien taannoisen selvityksen mukaan kuitenkin vain noin 10 prosenttia yrittäjistä oli jättänyt lomat kokonaan pitämättä edeltävän vuoden aikana.

Varsinkin yksin- ja pienyrittäjillä lomat tuppaavat silti jäämään turhan lyhyiksi, vaikka työstä olisi välillä hyvä irrottautua jo pelkästään terveydellisten syiden takia. Lyhytkin loma voi olla omiaan laskemaan stressitasoja ja parantamaan tuottavuutta – kunhan ei vatvo työasioita mielessään aivan koko aikaa.

Kokosimme yhteen 10 vinkkiä, joilla omasta kesälomasta ja lomaltapaluusta voi tehdä aavistuksen verran stressittömämpiä.

1) Päätä, kalenteroi ja lupaa ääneen

Lomailu on helppoa kuin heinänniitto, mutta lomapäätöksen tekeminen saattaa usein mennä jahkailuksi. ”Jospa sitä heinäkuussa pitäisi viikon paussin, jos ehtii”, tuumii alkutalvesta moni yrittäjä ja lopulta loma jää pitämättä.

Kokenut yrityksen pyörittäjä osaa jo vanhasta muistista ennustaa kesän hiljaisimmat viikot, joten kalenteria kannattaa alkaa syynäilemään hyvissä ajoin. Kun lupauksen lomasta ja sen pituudesta lausuu samalla ääneen kumppanille tai lapsille, siitä on myöhemmin vaikeampi luistaa.

Jos kesä on parasta sesonkia, eikä aikaa lomailuun yksinkertaisesti ole, lukkoon voi lyödä syys- tai talvipaussin ajankohdan.

2) Älä anna loman yllättää asiakkaitasi

Asiakkaan tai yhteistyökumppanin näkökulmasta harva asia on yhtä ärsyttävä kuin täysin puskista lomalle jäävä yrittäjä. Siksi omasta lomasta tai mahdollisista poikkeusaikatauluista on kohteliasta ilmoittaa hyvissä ajoin ennen piilopirttiin linnoittautumista.

Asia kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta sitä se ei ole. Jokainen kuluttaja lienee joskus törmännyt yritykseen, jonka kesäaukioloajat selvittääkseen joutuu palkkaamaan avukseen Jussi Vareksen.

Verkkosivuille ja toimitilojen oveen jätetyn ilmoituksen lisäksi yrityksen somekanavat sekä työsähköpostin automaattiallekirjoitus ovat hyviä tiedotusväyliä. Sosiaalisessa mediassa pienyrittäjien kesälomailmoituksiin törmää vuosi vuodelta aikaisemmin.

Riittävä tiedottaminen on samalla palvelus itselle –  kukapa nyt lomalaista kehtaisi häiritä?

3) Listaa pakolliset hoidettavat asiat

Lomailu sujuu stressittömämmin, kun pakolliset juoksevat asiat on viimeistelty mahdollisimman valmiiksi jo ennen lomaa. Helpointa on listata kaikki olennainen paperille viimeistään muutama viikko ennen kesälaitumille lompsimista.

  • onko tilaus-, laskutus- ja palkka-asiat hoidettu niin, ettei niihin ei tarvitse muutamaan viikkoon kajota?
  • onko mahdolliselle tuuraajalle, kesätyöntekijälle tai muulle vastuuhenkilölle kerrottu työtehtävistä kaikki olennainen?

Riittävä suunnittelu takaa sen, ettei lomaan tule turhia katkoksia pikkuasioiden takia.

4) Jos töitä on tehtävä, varaa niille oma aikansa

Toisten mielestä työhön liittyvät vempaimet, kuten älypuhelin ja kannettava tietokone, on syytä sysätä loman ajaksi täysin sivuun ainakin töiden osalta. Joillekin yrittäjille taas on luonnollista, että pieniä työhön liittyviä asioita hoidetaan joustavasti lomailun ohessa.

Loma voi olla lomaa, vaikka yrittäjä käyttäisikin pienen hetken päivästä sähköposteihin, puheluihin tai muihin nopeaa reagointia vaativiin asioihin. Jos mahdollista, näille on kuitenkin hyvä varata oma tietty aikansa, jotta loppupäiväksi voi irrottautua täydellisesti työasioista.

Jatkuvassa päivystystilassa oleminen on rasittavaa sekä itselle että kanssalomailijoille.

5) Käytä loma oikeisiin asioihin

Jos yrittäjän arki on jo valmiiksi stressintäyteistä, lomasta ja sen suunnittelusta on turha ottaa itselleen lisää päänvaivaa. Päätä, mitä asioita haluat lomalla tehdä ja kenen kanssa haluat sen viettää. Harva nauttii liian aikataulutetusta lomailusta, eikä jokaisiin kissanristiäisiin ole pakko osallistua. Välillä on hyvä sanoa ei.

Sama pätee myös työasioiden hoitoon. Jos itselle parhaalta tuntuva vaihtoehto on lyödä työpuhelin ja –sähköposti loman ajaksi kokonaan kiinni, tee se hyvällä omallatunnolla.

6) Tarkastele omaa yrittämistä laajemmasta näkökulmasta

Yrittäjälle oma firma on usein intohimo, joten on luonnollista, että työhön liittyvät asiat pyörivät ajoittain mielessä lomallakin. Jos asia on näin, yrittämistä ja omaa arkea kannattaa mietiskellä hieman laajemmasta perspektiivistä. Käytännön hommiin ja niiden kehittämiseen ehtii kyllä paneutua töitä tehdessä.

Lomalla on hyvää aika pohtia:

  • Miten perhe-elämän ja työn yhdistämistä voisi kehittää,
  • mikä omassa yrittämisessä on sujunut erityisen hyvin ja mikä ei, sekä
  • mikä mahdollistaisi sen, että ensi vuonna voisi kenties kesälomailla hieman pidempään?

7) Suunnittele jo seuraava loma

Yrittäjillä ensimmäiset vuodet ovat usein kaikkein hektisimpiä, ja ensimmäinen pidempi loma saattaa olla edessä vasta muutaman vuoden rupeaman jälkeen. Moni oppii pitämään kunnolla lomaa vasta huomatessaan, että pienen kesäpaussin jälkeen firma on edelleen pystyssä ja asiakkaat tallella.

Jotta lomaa tulisi pidettyä jatkossakin, lyö ennen töihin paluuta jo alustavasti lukkoon seuraavan loman ajankohta. Löytyisikö syksyltä tai talvelta sopiva viikko?

Kun paluu arkeen häämöttää…

8) Arkirytmi ajoissa kuntoon

Vaikka oma työ tuntuisi kuinka nautittavalta, lomalta palaaminen aiheuttaa silti helposti stressiä. Lomalla unirytmi on saattanut heittää häränpyllyä ja ruokaa on tullut ahdettua enemmän kuin normaalisti.

Oma päivärytmi heräämisineen ja syömisineen kannattaa laittaa työarkea vastaavaan tilaan jo muutamaa päivää ennen loman päättymistä. Väsymystila ja tunnin välein grilliruokaa huutava kroppa eivät ainakaan helpota ensimmäisten työpäivien ahdistusta.

9) Muista kevyt startti

Vaikka töitä olisi rästissä, lomaltapaluun alkajaisiksi tehty 12 tunnin työpäivä ei välttämättä ole kaikista terävin kuningasidea. Töihin palattuasi jaottele asiat kiireellisyyden mukaan. Mitä täytyy tehdä heti ja mitkä asiat voi jättää kiireettömämmille päiville?

Arkityötä tekevät voivat myös ajoittaa loman päättymisen keskelle viikkoa, jolloin muutaman päivän rypistyksen jälkeen eteen tuleva viikonloppu tarjoaa pehmeän laskun takaisin työrytmiin.

10) Mieti, mitä lomasta jäi käteen

Lomailu voi olla pienyrittäjälle opettavaista, vaikka pari viikkoa olisikin kulunut vain grillaten ja aurinkotuolilla maaten. Töihin palatessa voi miettiä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Oliko kesäloman ajankohta yritystoiminnan kannalta sopiva?
  • Miten mahdolliset kesätuuraajat onnistuivat? Voisinko jakaa enemmän vastuuta muille?
  • Ilmenikö kesän aikana ongelmia, jotka olisi voinut välttää paremmalla ennakoinnilla tai ohjeistuksella?

Kirjoituksessa on käytetty lähteinä ThinkEntrepreneurshipin ja Mashablen artikkeleita.
Sinua saattaa myös kiinnostaa: 5 ajattelumallia tehokkaampaan stressinhallintaan


Lue myös nämä blogikirjoitukset: