Yrittäjän kuittiliikenne meni täysremonttiin – ”Loppui se paperimyttyjen kaivelu”

Julkaistu: 7.7.2017. Muokattu viimeksi: 22.2.2021.
Yrittäjän kuittiliikenne meni täysremonttiin – ”Loppui se paperimyttyjen kaivelu”

Rakennusalan yksinyrittäjä Aku Jyrkinen on tuttu näky rautakauppojen kassoilla, sillä työmaat ja töiden luonne vaihtuvat nopeaan tahtiin. Jatkuvista ostoista kasautuvat kuittipinot Jyrkinen on onnistunut selättämään eTaskun avulla.

Espoolaisessa omakotitalossa on rakenteilla sauna, ja Aku Jyrkinen tekee katonrajassa mittauksia ennen seuraavaa työvaihetta. Vielä joitain vuosia sitten Jyrkisen työpäivät kuluivat hyvin erilaisissa merkeissä, sillä hän työskenteli pitkään tekstiilialan myyntitykkinä nuorisomuodin parissa.

Täydellisen alanvaihdon jälkeen mies kuitenkin löysi itsensä paiskomasta omakotitalo- ja mökkitalkkarin töitä Naapurinmies-toiminimellä.

”Myyntityössä riitti matkustamista, ja ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen ainainen reissuunlähtö alkoi pikkuhiljaa tuntua pahalta”, Jyrkinen kertoo muutoksen taustoista.

Siirtyminen vaatebisneksestä remonttitöihin ei kuitenkaan ollut niin iso loikka kuin miltä se ensihätään kuulostaa.

”Käsillä nikkarointi on ollut tuttua ja mieluista pienestä pitäen. Jo hyvin nuorena tuli tehtyä ukin kanssa kaikenlaista metsurinhommaa. Sitä kautta siirtymä nykyisiin töihin tapahtui lopulta aika luonnollisesti.”

Nyt töitä, työmaita ja työkaluja piisaa laidasta laitaan. Kesällä Jyrkisen päivät kuluvat muun muassa sauna- ja terassirakentamisen sekä muunkinlaisten sisä- ja ulkoremonttien parissa.

Tarvittaessa välissä hoituvat pienemmätkin työt aina puidenkaadosta huonekalujen kasaamiseen. Pääsääntöisesti toimialueena on Pirkanmaa.

”Saunojen rakentaminen vie silti yhä toisinaan reissuun, kuten nyt tänne Espooseen”, Jyrkinen sanoo.

Kuittimyttyjä ja koottuja selityksiä

Koska työmaat ja töiden luonne vaihtuvat tiuhaan, Jyrkiselle kertyy kuukausittain paksu nippu kuitteja muun muassa työkalu-, tarvike-, varaosa- ja polttoaineostoista.

”Tositteiden lukumäärä kieppuu varmaan jossain 70-80:n välillä per kuukausi.”

Ennen eTaskun käyttöönottoa Naapurinmies pyöritti kuittisirkustaan niin sanottuun vanhan koulukunnan tyyliin.

”Sitähän se oli, että kuittimyttyjä keräiltiin työhousujen taskuista ja sitten mietittiin kerran kuukaudessa kirjanpitäjälle koottuja selityksiä, että mitäs ne nämä tositteet olivatkaan”, Jyrkinen veistelee.

Kaikki löytyneet kuitit päätyivät lopulta tiliotteen kera kirjekuoreen, jonka Posti kiikutti kirjanpitäjälle Helsinkiin.

Käytäntö kuitenkin muuttui, kun Jyrkinen joutui pari vuotta sitten sosiaalisessa mediassa eTaskun häikäilemättömän mainonnan uhriksi.

”Vuosi taisi olla 2015 ja paikkana Facebook. Aloin oikeastaan hyödyntää eTaskua heti sen ladattuani, koska käyttö oli erittäin nopea ja helppo omaksua.”

Jyrkiselle tuli nopeasti tavaksi, että ostotapahtuman jälkeen kuitti löytää välittömästi tiensä eTaskun kautta kirjanpitoon. Paperisen kuitin voi heittää samantien roskiin, koska kuitti pysyy varmuuskopioituna tallessa eTaskussa.

”Meikäläisen tämä sovellus on ainakin pelastanut turhalta kuittien kanssa pelaamiselta ja niiden hukkumiselta. Paperihommista yritän päästä niin vähällä kuin mahdollista.”

Kuitteja Jyrkiselle kertynee jatkossakin aimo pino, sillä töitä riittää niin paljon kuin niitä jaksaa tehdä.

”Toivotaan, että tahti pysyy jatkossakin tällaisena. Rakennusalalla näyttää tällä hetkellä hyvältä, ja tekijöistä lienee jo paikoin pulaakin.”

Näitä asioita eTasku helpottaa yrittäjän arjessa:

  • Et enää hukkaa ainuttakaan kuittia.
  • Saat kaikkien ostojesi alv-vähennykset hyödynnettyä.
  • Hoidat myös matkalaskusi samalla sovelluksella.
  • Säästät enemmän aikaa varsinaiseen työskentelyyn.

eTasku kulkee aina mukanasi puhelimessa, ja sitä käyttämällä helpotat myös kirjanpitäjäsi työskentelyä. Kokeile nyt kuukausi veloituksetta!


Lue myös nämä blogikirjoitukset: