TV-tuotantoja ja tuhansia kilometrejä tien päällä – Duudsonien HP Parviaisen yrittäjäelämä on liikkuvaa sorttia

Julkaistu: 14.11.2017. Muokattu viimeksi: 14.11.2017.
TV-tuotantoja ja tuhansia kilometrejä tien päällä – Duudsonien HP Parviaisen yrittäjäelämä on liikkuvaa sorttia

Posse, Roosa nauha -kampanja ja puhujakeikat ovat pitäneet Duudsoneista tutun Hannu-Pekka ”HP” Parviaisen kiireisenä pitkin syksyä. Liikkuvan työn aiheuttamat matkalaskut ja kuitit Parviainen on tottunut hoitamaan eTaskun avulla.

Vaikka Duudsonien arki saattaa television perusteella näyttää melkoiselta sinkoilulta, eteläpohjalaisnelikon toimintaa on aina leimannut vahva ja suunnitelmallinen yrittäjähenkisyys.

Duudsonien ympärille 2000-luvun taitteessa perustettu tuotantoyhtiö Rabbit Films lähestyy täysi-ikäisyyden rajapyykkiä, ja HP Parviainen on ollut menossa mukana alusta asti. Viimeiset pari vuotta mies on toiminut Rabbitissa osakkaana, minkä lisäksi Parviaiselta löytyy myös oma yritys.

Kulunutta syksyä Parviainen kuvailee hyvällä tavalla kiireiseksi. MTV3:lla pyörivän Possen lisäksi Duudsonit ovat olleet viime kuukausina esillä Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjan tiimoilta.

Lokakuun lopussa molemmat teemat laitettiin samaan pakettiin, kun Possen erikoislähetyksessä vietettiin Roosa nauha -iltaa.

”Oli todella iso kunnia, kun meitä kysyttiin kampanjan lähettiläiksi. Roosa-nauhoja meni lopulta kaupaksi yli 350 000 kappaletta, ja näyttäisi siltä, että 1,8 miljoonan euron keräystavoite onnistuttiin rikkomaan”, Parviainen iloitsee.

Possen lisäksi Rabbit Filmsin tuotantoja pyörii televisiossa parisenkymmentä, ja viime aikoina yritys on jälleen kurottanut lonkeroitaan ulkomaan markkinoille.

Parviainen sanoo, että Roosa nauha –kampanjan ohella toinen syksyn ilonaiheista on ollut marraskuun alun uutinen, joka kertoi Maikkarilta tutun Huippujengi-formaatin tulleen myydyksi Googlen omistamalle YouTube Red –suoratoistopalvelulle.

Suomalaista tv-formaattia ei ole aiemmin myyty isolle jenkkikanavalle siten, että suomalaisyritys samalla myös tuottaisi myymänsä ohjelmaformaatin.

Rabbit Films onkin viime vuosien aikana panostanut voimakkaasti kansainvälistymiseen. Duudsoneiden Jarno Laasalan perustamalla tuotantoyhtiöllä on ollut toimisto Los Angelesissa jo muutaman vuoden ajan, mutta yrityksen toiminta on laajentunut tasaisesti ennen sitäkin.

”Yrityksen taannoisella kevätretkellä huomasi konkreettisesti, kuinka Rabbit-perhe on kasvanut. Jarnon yhden miehen firmasta on vuosien aikana tullut reilun 20 työntekijän yritys, ja siihen päälle tulevat vielä tuotannoissa mukana olevat freelancerit”, Parviainen kertoo.

Duudsoneilla riittää puhuja- ja juontokeikkoja

Parviaiselle yrittäjyys tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkiä tv-tuotantoja. Duudsonit ovat kysyttyjä vieraita esimerkiksi erilaisille puhuja- ja juontokeikoille.

Yrittäjyys, unelmiin uskominen ja koulukiusaamisen vastustaminen kuuluvat teemoihin, joista Parviainen ja muut duudsonit ovat viime vuosien aikana kiertäneet puhumassa ympäri Suomen.

Projektiluontoiset työt vievät miestä jatkuvasti uusiin paikkoihin, ja Parviaisen yleisin työpiste sijaitseekin auton ratin takana.

”Reppu ja reissumies –henkistä hommaahan tämä usein on. Kiireisimpinä viikkoina tulee ajettua muutama tuhat kilometriä, mutta sama juttuhan se toki on kaikilla keikkatyöläisillä.”

Marraskuussa loppuvan Possen kuvaukset ovat tuoneet Parviaisen syksyyn kaivattua arkirytmiä ja säännöllisyyttä. Ennen vuodenvaihdetta edessä on kuitenkin vielä lyhyt paluu tienpäälle.

”Pikkujouluja ja pientä keikkaa riittää, mutta pienimuotoisen joulutauonkin ehdin kyllä pitää.”

Kuittikokoelma säilössä reissurepun taskussa

Vaikka Parviaisen työarkea ei voi kuvailla kovin rutiininomaiseksi, tiettyjä yrittäjyyteen kuuluvia pakkopullia hänkään ei pääse pakoon. Parviainen hoitaa töidensä laskutukset oman firman kautta, joten kuukausittainen kuittirumba on miehelle tuttu juttu.

Duudsoni kertoo, että matkalaskujen ja kuittien kanssa pelaaminen on yksi esimerkki yrittäjyyteen kuuluvasta rutiinista, johon saisi halutessaan kulumaan turhankin paljon aikaa. Ennen eTaskun käyttöönottoa Parviaisella oli tapana säilöä kuittikokoelmaansa reissurepun taskussa.

”Jälkikäteen jouduin kuitenkin usein selaamaan kalenteria taaksepäin ja miettimään, mihin tapahtumaan mikäkin kuitti liittyi. Kun törmäsin eTaskuun ja katsoin, että tilitoimistolla on yhteydet kunnossa, niin systeemi oli näppärä ja nopea ottaa käyttöön.”

Varsinkin kuvausreissut tarkoittavat Parviaiselle ajoittain matkaamista Suomen rajojen ulkopuolelle, ja myös ulkomailta kuitit ja matkalaskut saa naputeltua nopeasti kirjanpitäjälle.

”Tyypillisimmin kuitteja kertyy matkakuluista, hotelliöistä ja materiaalihankinnoista – kyllähän näitä aina riittää. Nyt kuittiasiat voi kuitenkin unohtaa kuvan ottamisen jälkeen”, Parviainen toteaa.

Seuraava pidempi ulkomaanmatkakin häämöttää jo näköpiirissä.

”Jarppi lähtee jenkeissä käymään jo aiemmin, ja itsellä on vastaavaa reissua tiedossa ensi vuoden puolella.”


eTasku on kätevin tapa toimittaa kuitit ja matkalaskut nopeasti omalle kirjanpitäjälle. Tutustu palvelun hyötyihin ja kokeile kuukausi veloituksetta.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: