Ilmainen laskupohja haussa? Vertaile 5 Word-, Excel- ja pdf-pohjaa

Julkaistu: 10.6.2024. Muokattu viimeksi: 11.6.2024.
Ilmainen laskupohja haussa? Vertaile 5 Word-, Excel- ja pdf-pohjaa

Laskun tekeminen onnistuu vaivattomasti valmiin mallin avulla

Laskun tekeminen asiakkaalle sujuu nopeasti, kun käytössä on verkosta ladattava tai suoraan selaimessa täytettävä ilmainen laskupohja. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti viisi erilaista laskupohjaa, joiden avulla yksittäisen laskun luominen onnistuu helposti ilman rekisteröitymistä.

Käsittelemme myös laskupohjien rajoitteita ja kerromme, miksi varsinkin säännöllisemmin laskuttavien pienyrittäjien kannattaa harkita laskupohjan sijasta sähköistä laskutusohjelmaa.


Isoltan laskupohja on ladattavissa Word- tai Excel-tiedostona

Isoltan täytettävän laskupohjan voit ladata tietokoneellesi Word- tai Excel-tiedostona. Valmis lasku on helppo tallentaa pdf-muotoon ja lähettää asiakkaan sähköpostiin. Voit toki myös tulostaa laskun ja lähettää sen matkaan postitse. Laskuun on mahdollista lisätä oma logo.

Pienillä laskumäärillä (alle 10 laskua vuodessa) voit käyttää ilmaiseksi myös Isoltan sähköistä laskutusohjelmaa, jolloin saat lähetettyä laskun suoraan selaimessa toimivasta ohjelmasta asiakkaan sähköpostiin.

Jos perinteinen laskupohja kuitenkin riittää, klikkaa alta ja lataa pohja Word- tai Excel-muodossa.

Isolta logo

Ota sähköinen laskutusohjelma ilmaiseksi käyttöön!

Isoltan ilmaisversiolla voit luoda maksutta 10 laskua vuodessa.

Tutustu Isoltaan ->

Ilmainenlaskutusohjelma.fi:n perinteinen laskupohja

Vaikka palvelun nimi viittaakin laskutusohjelmaan, kyseessä on selaimessa täytettävä laskupohja. Laskutietojen näppäilyn jälkeen tulostat laskun tai lataat sen koneellesi pdf-tiedostona sähköpostitusta varten.

Löydät laskupohjan täältä.

 

Zervantin valmiit laskupohjat

Zervant tarjoaa pienyrittäjien käyttöön monia erilaisia laskupohjia, jotka voit ladata tietokoneelle Word-, Excel- tai pdf-tiedostoina. Laskupohjien isoin ero on niiden ulkoasussa.

 

Laskuharin täytettävä laskupohja tai Excel- tai pdf-pohja

Laskuharin laskupohjan voit ladata pdf- tai Excel-tiedostona. Valikoimista löytyy myös täytettävä laskupohja, johon voit näppäillä tiedot suoraan tietokoneesi nettiselaimessa.

 

Eebun täytettävä laskupohja

Eebu-laskupohja täytetään suoraan tietokoneen selaimessa. Valmis lasku tulostetaan tai ladataan tietokoneelle pdf-tiedostona.


Miksi ja milloin laskutusohjelma on laskupohjaa kätevämpi työkalu pienyrittäjälle?

Laskun tekeminen laskupohjan avulla sopii parhaiten satunnaisiin laskutustarpeisiin, kun laskun saaja on yksityishenkilö. Yrityksille sen sijaan on pyydettäessä pakko pystyä lähettämään verkkolaskuja, ja tähän tarvitset laskutusohjelmaa.

Laskupohjien välillä ei ole järin suuria eroja, sillä laki määrittää, mitkä pakolliset laskumerkinnät laskuilta tulee aina löytyä. Niin sanottuja kevennettyjä laskumerkintävaatimuksia voidaan soveltaa, jos laskun loppusumma on enintään 400 euroa tai jos kyse on vähittäiskaupasta tai siihen rinnastettavasta, lähes yksinomaan yksityishenkilöille tapahtuvasta myyntitoiminnasta.

Jos lähettämääsi laskuun voidaan soveltaa kevennettyjä laskumerkintöjä, pakollisia tietoja ovat:

  • laskun antopäivä
  • myyjän nimi ja alv-tunniste (Y-tunnus)
  • myytyjen tavaroiden määrä ja laji sekä palvelujen laji
  • suoritettavan veron määrä verokannoittain tai veron peruste verokannoittain
  • muutoslaskuissa viittaus alkuperäiseen laskuun sekä tiedot, joita laskulla muutetaan.

Seuraavaksi kerromme tärkeimmät syyt, miksi laskutusohjelman käyttöä kannattaa harkita, jos laskutettavaa riittää vähänkään säännöllisemmin.

 

1. Laskutusohjelmalla minimoit virheet ja huomioit muuttuvan lainsäädännön

Laskutusohjelma auttaa ehkäisemään yleisimpiä laskutusvirheitä, sillä se opastaa sinua laskun täyttämisessä ja varmistaa, että kaikki lakisääteiset tiedot ovat mukana.

Esimerkiksi laskujen numerointi ja arvonlisäveron laskeminen hoituvat aina automaattisesti, mikä vähentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

Laskutusohjelmat huomioivat myös muuttuvan lainsäädännön. Yleinen arvonlisäveroprosentti nousee 25,5 prosenttiin syyskuussa 2024, ja tietokoneelle ladattuihin laskupohjiin tieto ei päivity reaaliaikaisesti. Laskutusohjelmiin uusi alv-kanta sen sijaan päivittyy automaattisesti.

Jos käytät selaimessa täytettävää tyhjää laskupohjaa, alv-prosenttien kanssa kannattaa olla syksyllä tarkkana. Joistakin laskupohjista uusi alv-kanta saattaa jo löytyä.

2. Yritysasiakkaat eivät välttämättä huoli paperi- ja sähköpostilaskuja

Laskutusohjelma mahdollistaa verkkolaskujen lähettämisen, mikä on erityisen tärkeää yritysasiakkaita laskutettaessa. Verkkolasku on aito sähköinen lasku, joka välittyy suoraan vastaanottajan taloushallintojärjestelmään. Kyseessä on eri asia kuin sähköpostilasku.

Muutama vuosi sitten voimaan astuneen lakimuutoksen jälkeen yrityksillä on halutessaan oikeus vastaanottaa kaikki laskunsa verkkolaskuina. Jos et pyynnöstä huolimatta sellaista lähetä, asiakasyrityksesi ei ole lain mukaan pakko maksaa laskua.

3. Laskutusohjelma nopeuttaa laskutusrutiineja ja vähentää manuaalista työtä

Laskutusohjelma tarjoaa nopean ja nykyaikaisen tavan laskujen lähettämiseen. Tulostuspalvelun ansiosta laskuja ei tarvitse itse tulostaa ja postittaa, vaikka asiakas haluaisikin vastaanottaa laskut paperilaskuina.

Sähköpostiin lähetettäviä laskuja ei myöskään tarvitse erikseen muuntaa pdf-muotoon ja lisätä liitteenä sähköpostiohjelman viestiin. Lasku lähtee matkaan suoraan laskutusohjelmasta muutamalla klikkauksella.

4. Voit ylläpitää asiakas- ja tuoterekisteriä

Laskutusohjelman avulla voit nopeasti lisätä asiakas- ja tuotetiedot laskulle, mikä säästää aikaa, jos laskutat samoja asiakkaita säännöllisesti.

Valmiit tuoterekisterit sekä mahdollisuus yhdistää yrityksen pankkitili laskutusohjelmaan helpottavat maksujen seurantaa ja myyntiraporttien luomista.

5. Laskutat ammattimaisemmin ja huolehdit myös perinnästä

Laskutusohjelmalla luot ammattimaisemman näköisiä laskuja, joita voi muokata yrityksesi brändin mukaisiksi. Valmiisiin laskupohjiin verrattuna sinulla on enemmän varaa valita, miltä asiakkaalle lähtevä lasku näyttää.

Lisäksi ohjelma tarjoaa apua maksumuistutusten lähettämisessä ja perintätoimien ulkoistamisessa, jos asiakkaasi ei syystä tai toisesta maksa laskua.

6. Laskutusohjelmat ovat edullisempia kuin luulet

Esimerkiksi Isolta-laskutusohjelman Pro-versio maksaa vuoden laskutusjaksolla 12 euroa kuukaudessa. Tällä summalla lähetät rajattomasti sähköposti- ja pdf-laskuja. Verkkolaskut veloitetaan kappalehinnalla (0,59€).

Ajansäästö laskujen tekemisessä voi olla laskupohjiin verrattuna huomattava, jos laskutettavaa riittää säännöllisemmin. Myös laskujen arkistointi helpottuu, kun kaikki lähetetyt laskut ovat sähköisesti tallessa samassa paikassa.

Lisätietoa laskujen lähettämisestä: Laskutus tutuksi – nämä asiat pienyrittäjän on hyvä tietää laskujen tekemisestä

Isolta logo

Ota sähköinen laskutusohjelma ilmaiseksi käyttöön!

Isoltan ilmaisversiolla voit luoda maksutta 10 laskua vuodessa.

Tutustu Isoltaan ->


Lue myös nämä blogikirjoitukset: