Etätöissä Indonesiassa – miten sujuu kuittirumban selätys Balilta käsin?

Julkaistu: 28.3.2018. Muokattu viimeksi: 28.3.2018.
Etätöissä Indonesiassa – miten sujuu kuittirumban selätys Balilta käsin?

Kun työvälineinä ovat läppäri, puhelin ja kuulokkeet, työt hoituvat tarvittaessa mistäpäin palloa tahansa. Kysyimme Indonesiassa kuukauden etätyöreissulla olevalta eTaskun Mikalta, miten työskentely palmujen katveessa sujuu ja mitä etätyömatkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon.

eTaskulla myynnin ja käyttöönoton parissa työskentelevä Mika Mattila kertoo, että ajatus etätyöreissusta alkoi kypsyä tammikuussa Balille tehdyn lomamatkan jälkeen. Asiat Tampereen-toimistolla saatiin nopeasti sovittua niin, että jo maaliskuussa mies oli takaisin kohteessa – tällä kertaa työläppärin kera.

”Suurin osa eTaskulaisista tekee ainakin jonkin verran etätöitä kotoa tai muualta käsin, joten ei asiasta tarvinnut kovin kauan keskustella. Olen Suomessa tykännyt olla käytännössä aina toimistolla, joten sikälikin matka on tuonut vaihtelua rutiineihin.”

Mattilan työpäivät koostuvat muun muassa uusien asiakkaiden kontaktoinnista, käyttöönottotuesta sekä vaihtelevista asiakaspalvelutöistä. Rauhallinen työpiste ja toimiva WiFi riittävät pitkälle, joten olennaisin ero aiempaan verrattuna on lähinnä työajoissa. Kello on Indonesiassa kuusi tuntia Suomea edellä, joten työt hoituvat paikallisittain iltavuorona. Yleensä Mattilan työkone aukeaa noin iltapäiväkahden aikoihin.

”Iltaan painottuva työ on ollut ihan toimiva järjestely. Aamulla aurinko porottaa lämpimimmin, joten se on parasta aikaa liikkua, surffata tai tutustua paikkoihin. Illat voi sitten tehdä töitä sisätiloissa.”

Toimiva vai ”toimiva” WiFi?

Kun työläppäri on napsaistu päälle, puhelut Suomeen hoituvat netin kautta LeadDesk-soittojärjestelmällä ja työkaverit saa kiinni Slackista.

Mattila toteaa, että muutamaa satunnaista verkkokatkoa lukuun ottamatta yhteydet ovat pelanneet moitteetta, mutta mikään täysi itsestäänselvyys toimiva WiFi ei ainakaan Balilla ole.

”Jokainen majoituspaikka lupaa nopean WiFin, mutta käytännössä käsite voi olla melko venyvä. Majoittajalle on hyvä kertoa etukäteen, että on tulossa töihin ja samalla varmistaa, että työpiste löytyy ja netti pelaa muuallakin kuin myyntipuheissa.”

Mahdollisiin laiterikkoihin kannattaa myös varautua, sillä paikallista Giganttia tai ATK-huoltoliikettä ei välttämättä löydy aivan kulman takaa. Työpäivän alkajaisiksi viimeiset henkosensa vetävä kannettava tietokone on ikävä yllätys, jos korvaavaa laitetta ei ole nopeasti saatavilla.

”Facebookin suomalaisryhmässä joku juuri kyseli, minne täällä saisi vietyä läppärin äkkiä huoltoon. Jos ei varalaitteita halua ottaa mukaan, niin ainakin on hyvä katsoa lähin paikka, josta saa hankittua huollon tai uuden laitteen rikkoutuneen tilalle.”

Mattila tekee töitä yksityisestä majoituspaikasta käsin, mutta Baliltakin löytyy paljon erilaisia toimistotiloja, joita vuokrataan pääasiassa etätöitä tekeville reissaajille. Sopivaa korvausta vastaan matkaaja saa käyttöönsä työ- ja säilytystilat sekä tarvittavat työvälineet. Toimistoympäristö voi olla monille luonteva ja yhteisöllinen valinta, kunhan muistaa muutaman asian.

”Yhteistyötilat eivät välttämättä ole mitään kaikista hiljaisimpia paikkoja. Hälinää on sen verran, että koin paremmaksi ratkaisuksi oman työpisteen, josta puhelut voi hoitaa rauhassa ilman taustamelua.”

Pienelläkin budjetilla pärjää tarvittaessa

Balilla hintataso on esimerkiksi Thaimaaseen verrattuna pykälän verran kalliimpi, mutta silti suomalaisittain erittäin edullinen. Päivän ruokailut hoituvat ulkona syöden alle 10 eurolla päivässä, ja majoituskulut lisättynä päiväbudjetti pyörii noin 25 euron tuntumassa.

”Varmasti halvemmallakin pääsisi. Jos kuitenkin haluaa, että työpisteet ja netit ovat kunnossa, niin kaikista halvimmat majoitusvaihtoehdot kannattaa ehkä jättää välistä.”

Etätyömatkalle lähdetään uusien kokemusten perässä, mutta luonnollisesti moni miettii matkaa suunnitellessa myös rahaa. Mattila sanoo, että pidemmällä reissulla halpamaissa voisi syntyä jopa jonkinlaista säästöä Suomessa työskentelyyn verrattuna, jos asiaa haluaa miettiä siltä kantilta.

”Lennot rokottavat sen verran, että kuukausi on tietysti siihen liian lyhyt aika. Jos kyseessä on kuitenkin pidempi reissu ja asuntoasiat ovat Suomessa järkevällä mallilla, niin miksipä ei.”


Lue myös nämä blogikirjoitukset: