eTaskun käyttäjä, joko vastaanotat digitaalisia kuitteja? 5 kysymystä ja vastausta eKuiteista

Julkaistu: 8.12.2023. Muokattu viimeksi: 4.6.2024.
eTaskun käyttäjä, joko vastaanotat digitaalisia kuitteja? 5 kysymystä ja vastausta eKuiteista

Kuittien kuvaaminen kirjanpitoon on toistuva rutiini kaikille eTaskua käyttäville yrittäjille ja työntekijöille. Aina kuittia ei kuitenkaan tarvitse kuvata, sillä jo tuhansista suomalaisista ostopaikoista on mahdollista saada aidosti digitaalisia kuitteja eli eKuitteja. Jos eKuitit eivät vielä ole tuttu juttu, lue lyhyt kertaus eTaskun eKuitti-ominaisuuden hyödyistä.


 1. Mikä ihmeen eKuitti?

Sähköisillä kuiteilla saatetaan puhekielessä viitata mihin tahansa sähköisessä muodossa oleviin kuitteihin, kuten sähköpostikuitteihin tai paperikuiteista otettuihin valokuvakopioihin. eKuitti eli digitaalinen kuitti tarkoittaa kaikista pisimmälle vietyä sähköistä kuittia, jonka tiedot siirtyvät rakenteisessa muodossa automaattisesti järjestelmästä toiseen.

eTaskun kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että kuitti ja sen tiedot siirtyvät maksutapahtuman jälkeen suoraan eTaskuun ilman että kuittia tarvitsee tulostaa tai kuvata. Tämä onnistuu, kun yrityksen maksukortin tiedot on yhdistetty eTasku-käyttäjätiliin ReceiptHero-palvelun avulla.

ReceiptHero toimittaa kuitin automaattisesti suoraan kassajärjestelmästä eTaskun käyttäjän ja hänen kirjanpitäjänsä nähtäville. Kaikki eTaskuun toimitetut eKuitit arkistoidaan ja varmuuskopioidaan normaaliin tapaan, ja ne pysyvät tallessa kirjanpitolain vaatiman ajan.


2. Mitkä ovat eKuitin tärkeimmät hyödyt yrityksille?

eKuittien käyttöönotto automatisoi kirjanpidon rutiineja ja helpottaa yrityksen kulujen hallintaa muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • eKuitit eivät voi hukkua, eli kuitteja ei enää jää kadoksiin tai kuvaamatta. Hukkuneet kuitit maksavat yritykselle rahaa.
  • Riski virheille pienenee, kun kuittitietojen manuaalinen kirjaaminen eri paikkoihin vähenee.
  • Kulujen hallinta reaaliaikaistuu, kun kuittitiedot liikkuvat eTaskuun heti maksutapahtuman jälkeen.
  • Kuittirumban automatisointi säästää enemmän aikaa varsinaiselle liiketoiminnalle.

Ja luontoäitikin kiittää, kun paperista kuittia ei enää tarvitse tulostaa kuvattavaksi ja sen jälkeen roskiin heitettäväksi.


3. Mistä liikkeistä ja kaupoista eKuitteja saa?

Tällä hetkellä eKuitteja voi vastaanottaa eTaskuun yli 2000 toimipaikasta ympäri Suomen.

ReceiptHero-tuettuja kauppoja ja liikkeitä ovat esimerkiksi Neste-huoltoasemat, R-kioskit, VR:n lippukauppa, Puuilo sekä sadat ravintolat. Toimipaikkojen määrä kasvaa kuukausi kuukaudelta.


4. Milloin eKuiteista tulee valtavirtaa?

Tulevina vuosina yhä useammat kuitit kulkeutuvat kassalta suoraan kirjanpidon ohjelmistoihin ja taloushallinnon sovelluksiin ilman kuitin tulostamista ja kuvaamista.

Asian eteen tehdään töitä myös valtiotasolla: Yrityksen digitalous -hankkeen päämääränä on lisätä eKuittien käyttöä ja tehdä niistä osa yritysten taloushallinnon arkea. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä yritysten välisistä kuiteista jo valtaosa kulkisi rakenteisessa muodossa.

Suurimmat kassajärjestelmä- ja taloushallinto-ohjelmistot ovat eKuitti-valmiita, joten puitteet digitaalisten kuittien läpilyönnille ovat olleet olemassa jo pitkään. Isoilla kauppaliikkeillä sekä logistiikka-, kuljetus- ja majoitusalan yrityksillä tulee olemaan suuri rooli siinä, missä vaiheessa suurin osa kuiteista on mahdollista vastaanottaa aidosti digitaalisina eKuitteina.


5. Miten saan eKuitit käyttöön eTasku-sovelluksessa?

eKuittien käyttöönotto sisältää kolme helppoa vaihetta.

  1. Rekisteröidy ReceiptHeroon eTasku-sovelluksessa. ReceiptHeron löydät eTaskun sivuvalikosta.
  2. Lisää ReceiptHeroon käyttämäsi Mastercard- tai Visa-maksukortit, jotta tiedot ostoista voidaan yhdistää eTasku-käyttäjätiliin.
  3. Jatkossa eKuitit ReceiptHero-tuetuista ostopaikoista siirtyvät automaattisesti eTaskuun ja kirjanpitäjäsi nähtäville. Saat ReceiptHero-kuiteista ilmoituksen puhelimeesi.

eTaskun asiakkaille eKuittien vastaanottaminen on toistaiseksi maksutonta.

Ps. Etkö vielä omista yrityskorttia? Tutustu uuteen Korttia+-Visaan, joka on maksuton eTaskun asiakkaille.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: