Vaimo synnytyssairaalassa ja bisnesenkeli lentokentällä – millainen yhdistelmä on kasvuyrittäjyys ja perhe-elämä?

Julkaistu: 21.8.2017. Muokattu viimeksi: 21.8.2017.
Vaimo synnytyssairaalassa ja bisnesenkeli lentokentällä – millainen yhdistelmä on kasvuyrittäjyys ja perhe-elämä?

Yrittäjän tarina: Tamperelaista pelialan kasvuyritystä johtavalla Mika Kuusistolla yrityksen ja perheen perustaminen osuivat samaan elämänvaiheeseen.

Perhe-elämän ja yrittäjyyden yhdistäminen tuo eteen tilanteita, joissa ihmistä revitään samaan aikaan moneen eri paikkaan. Tamperelaisen mobiilipelistudio Kopla Gamesin toimitusjohtaja Mika Kuusisto sai huomata tämän erittäin konkreettisesti eräänä marraskuisena päivänä vuonna 2015.

Neljän Roviolle työskennelleen kaveruksen perustama Kopla Games oli laitettu pystyyn saman vuoden alussa, ja loppuvuodesta yritys eli kriittisiä vaiheita keskellä rahoituskierrosta. Samaan aikaan Kuusiston vaimo odotti perheeseen ensimmäistä lasta.

Kaksi eri rahoittajaehdokasta oli lentämässä Suomeen Kuusistoa tapaamaan, kun perheen esikoinen päätti ponkaista maailmaan etuajassa. Rahoitusneuvottelut vaihtuivat nopeasti matkaksi synnytyssairaalaan.

”Toinen sijoittajista sai tiedon asiasta avattuaan sähköpostinsa Helsinki-Vantaalla. Kerroin, että nyt on hyviä uutisia, mutta neuvotteluja joudutaan kyllä siirtämään”, Kuusisto muistelee.

Lievistä aikatauluongelmista huolimatta tarina päättyi lopulta mainiosti myös Kopla Gamesin kannalta. Saksalainen enkelisijoittaja ja pelialan sarjayrittäjä Klaas Kersting päätti joulukuussa tehdä yritykseen 700 000 euron pääomasijoituksen.

Kesällä 2016 Kopla Games siirtyi saksalaisomistukseen, kun Kerstingin perustama Flaregames-pelijulkaisija osti yrityksen siipiensä suojiin. Yhteistyön hedelmänä syntynyt Nonstop Knight –toimintaroolipeli oli muutamia kuukausia aiemmin saanut erinomaisen vastaanoton – kolmen ensimmäisen päivän aikana latauksia kertyi yli kaksi miljoonaa.

Yrityskaupasta huolimatta Kopla on jatkanut operatiivista toimintaansa itsenäisenä yksikkönä vanhalla nimellään. Tällä hetkellä työntekijöitä on kymmenen, ja uusia rekryjä kiikaroidaan tasaiseen tahtiin – Kuusistolla riittää kiirettä kotona ja töissä.

Malttia ja tolkkua työpäiviin

Kuusisto kertoo, että lapsiperhearjen ja yrittämisen yhdistäminen on ainakin tähän mennessä sujunut hyvin. Ennalta päätös mietitytti, ja asiaa pohdittiin pitkään vaimon kanssa.

”Olisihan sitä päässyt miljoona kertaa helpommalla, jos firman ja perheen perustaminen eivät olisi osuneet samaan ajankohtaan. Toisaalta täydellistä ajoitusta yrityksen perustamiselle tuskin on olemassakaan.”

Lapsen tulon jälkeen Kuusisto on pyrkinyt panostamaan tarkemmin työpäiviensä organisointiin. Työajat ovat muuttuneet säännöllisemmiksi ja myöhäisiltaan venyvien päivien määrä on vähentynyt.

Vaikka yritystä pyörittäessä päivät ovat usein pidempiä kuin palkansaajapuolella, aikataulut pystyy suunnittelemaan vapaammin.

”Kun työstä on innoissaan, niin tuntien kanssa tulee helposti lipsuttua. Siihen puoleen on ollut pakko kiinnittää huomiota. On mukava ehtiä kotiin niin, että lapsi ei ole vielä nukkumassa.”

Kuusiston perheessä työnjako on tehty siten, että miehen vastuulla ovat aikaiset aamut sekä iltatoimet lapsen kanssa. Järjestelyihin saa tarvittaessa joustoa etätyöpäivillä, joita Kuusisto kertoo tekevänsä noin yhden viikossa.

”Aiemmin kotoa käsin pystyi tekemään enemmänkin. Toimistolla väkimäärä on kuitenkin kasvanut, joten läsnäoloa vaaditaan siksikin enemmän.”

Vastikään Hämeenkadulle muuttaneen Kopla Gamesin taukotiloista löytyy laitteistoa pelialan varhaisemmilta vuosikymmeniltä.

Kopla Gamesin työntekijöiden keski-ikä on reilut 30 vuotta, ja noin puolet henkilöstöstä on perheellisiä. Kuusisto sanoo, että jo yritystä perustettaessa lähtökohta oli se, että etätöitä ei pelkästään mahdollisteta vaan niihin kannustetaan.

”Oli lapsia tai ei, niin kehotamme jokaista ainakin kokeilemaan, miten työskentely sujuu kotona tai jossain muussa sopivassa paikassa. 100-prosenttinen läsnäolo toimistolla on harvoin optimitilanne, vaikka toisille sekin sopii.”

Kuusiston kohdalla etäpäivä tuo työmatkasäästön muodossa arkeen tunnin verran lisää aikaa. Hyppely työn ja perhearjen välillä käy mutkattomasti, vaikka yrityksen asiat pyörivät toki päässä myös vapaa-ajalla.

”Aiemmin työn ja vapaa-ajan erottelu sujui tietysti helpommin kuin nyt yrittäjänä. Perheen kanssa ollessani olen kyllä tavoitettavissa, mutta en siten, että koko aikaa tarvitsisi päivystää puhelinta.”

Monet jälkikasvua saaneet yrittäjät ja työntekijät kertovat, kuinka uusi elämäntilanne on vaikuttanut positiivisesti myös työntekoon. Kuusistokin kokee, että tietyillä osa-alueilla on tapahtunut kehitystä.

Vastuun jakaminen ja delegointi sujuvat nyt aiempaa kivuttomammin – hommat kyllä hoituvat, vaikka jokaisesta narusta ei vetelisi itse.

Myös työasioiden priorisointi onnistuu nykyään tehokkaasti. Kuusisto kertoo valikoivansa entistä tarkemmin ne alaan ja työhön liittyvät tapahtumat, joihin hänen kannattaa osallistua. Aivan joka paikkaan ei tarvitse venyä.

”Ja toki lapsi on tuonut myös sillä tavalla perspektiiviä elämään, että yritykseen liittyvät asiat osaa laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.”

Koplalla suunta ylöspäin

Yrityksen perustaminen oli Kuusistolla tavoitteena jo opiskelujen aikana, ja ensimmäiset vuodet ovat sujuneet vauhdikkaasti. Nonstop Knight on kasvanut hyvän alun jälkeenkin: tämän vuoden kevääseen mennessä peliä oli ladattu yli 12 miljoonaa kertaa.

Menneenä keväänä Kopla Games palkittiin maan parhaana pelialan yritystulokkaana Finnish Game Awards –gaalassa. Kasvava yritys muutti juuri uusiin tiloihin Tampereen ydinkeskustaan.

Kuusisto kertoo, että tällä hetkellä puolet työntekijöistä keskittyy Nonstop Knightin kehittämiseen ja toinen puolikas työskentelee tulevien projektien parissa. Koplan pitkän aikavälin missiona on lyödä toimintaroolipeligenre läpi suuren yleisön keskuudessa.

”Se on vähän yllättänytkin kuinka hyvin kaikki on tähän asti sujunut. Meillä on hyvä porukka kasassa, ja on ollut hieno huomata, että ihmisiä toiselta puolelta palloa on halukkaita tulemaan meille töihin.”

Lähivuodet näyttävät kiireisiltä niin Koplan kuin Kuusistonkin näkökulmasta. Mies jaksaa kuitenkin uskoa, että ajankäytön hallinta ja sukkulointi työ- ja perhe-elämän välillä sujuu jatkossakin.

”Se on pyrkimys, että molemmat tontit pystyisi hoitamaan mahdollisimman hyvin.”


Lue myös nämä blogikirjoitukset: