”Ruusut ja risut käyttäjiltä kiirivät korviin nopeasti” – millaista on ohjelmistokehittäjän arki eTaskulla?

Julkaistu: 20.5.2019. Muokattu viimeksi: 20.5.2019.
”Ruusut ja risut käyttäjiltä kiirivät korviin nopeasti” – millaista on ohjelmistokehittäjän arki eTaskulla?

eTaskulla painitaan tällä hetkellä kuittirumban kanssa yhteensä 19 henkilön voimin, ja loppuvuoden aikana väkimäärä kasvaa uusien rekryjen myötä. Kysyimme eTaskun perustajiin kuuluvalta ja tuotekehitystiimiä luotsaavalta Saku Pihlajaniemeltä, millaisten toimintamallien puitteissa toimistolla paiskotaan hommia.

Ohjelmistotalot näyttäytyvät monien mielikuvissa rentoina ja byrokratiasta riisuttuina työpaikkoina, ja myös eTaskun toimistoa voi hyvillä mielin kuvailla turhasta pönötyksestä vapaaksi vyöhykkeeksi.

Tuotekehitystiimiä vetävä Saku Pihlajaniemi toteaa, että eTaskun keskeisin ero moneen perinteiseen kooditaloon verrattuna löytyykin ohjelmistokehittäjien työn rytmityksestä.

”Meillä ei ole toinen toistaan seuraavia asiakasprojekteja, vaan yksi selkeä tuote, jota kehitetään ja jolla on jo valmiina tuhansia käyttäjiä päivittäin. Palautetta asiakkailta saa sitä kautta hyvinkin nopeasti ja oman työnsä jäljen pääsee heti näkemään ja kuulemaan.”

Pihlajaniemen mukaan toiset ohjelmistokehittäjät suosivat projektiluontoisempaa työskentelyä, kun taas osa pitää enemmän yhden tuotteen tai tuoteperheen ympärille nivoutuvasta jatkuvasta kehitystyöstä. eTaskulla kehittäjät pääsevät kuulemaan sovelluksen käyttöön liittyviä ruusuja ja risuja niin asiakaspalveluyhteydenottojen kuin tilitoimistoyhteistyön kautta.

Moni eTaskuun toteutettu uusi toiminto tai päivitys on saanut alkusysäyksensä nopean puhelun tai sähköpostiviestin seurauksena.

”Asiakaspalveluun on saatettu olla yhteydessä ihan muissa asioissa, mutta sieltä sivulauseesta on sitten noussut esiin jokin konkreettinen kehitysehdotus. Asiakaspalvelun porukka käy meille näitä aina silloin tällöin huikkaamassa.”

Isoa ja pientä rinnakkain

Pihlajaniemi sanoo, että eTaskuun toteutettavat uudet ominaisuudet löytävät harvoin lopullista muotoaan heti julkaisun jälkeen.

”Pyrimme siihen, että toivotut kehitysideat saadaan pihalle mahdollisimman nopeasti, jonka jälkeen niitä hiotaan käyttäjäpalautteen perusteella pikkuhiljaa paremmiksi. Nopean kehitystyön rinnalla ja taustalla kulkevat toki samalla isommat kokonaisuudet ja pidemmän ajan projektit.”

eTasku työllistää tällä hetkellä kuusi koodaria, joista neljä tekee töitä täysipäiväisesti. Lisäkäsille on kuitenkin tarvetta, ja uusia ohjelmistokehittäjiä on haussa tälläkin hetkellä. Pienessä tuotekehitystiimissä työntekijöiden osaamista tuetaan muun muassa alan tapahtumissa reissaamalla sekä antamalla kehittäjille vapaat kädet toteuttaa myös omia kokeiluja ja kikkailuja koodin kanssa.

”Kaikki työskentely ei voi eikä pidäkään olla sitä kuuluisaa tuottavaa työaikaa”, Pihlajaniemi sanoo.

Myös myynti, asiakaspalvelu ja markkinointi työllistävät

Kuuden hengen koodariporukan lisäksi eTaskun tiimiin kuuluu asiakaspalvelun, markkinoinnin ja myynnin parissa työskenteleviä kuittirumbaajia. Työtehtävät kyseisten osa-alueiden välillä limittyvät usein päällekkäin. Vastuualueesta riippumatta töissä pyritään itseohjautuvuuteen ja siihen, että hommat hoituvat ilman turhaa sanelua.

”Sellaista ylhäältäpäin johdettua toimintaa meillä ei ole, vaan toivomme, että kaikki ovat mahdollisimman paljon mukana ideoinnissa ja suunnittelussa – oli kyse sitten itse tuotteen tai oman työn kehittämisestä”, Pihlajaniemi kertoo.

Suurin osa eTaskulaisista tekee etätöitä ainakin jonkin verran. Työaikoja ei erikseen seurailla, vaikka esimerkiksi asiakaspalvelun aukioloajat asettavat toki tietyt raamit sille, milloin töitä on tehtävä.

”Toimistolla on väkeä jo ennen kahdeksaa, mutta osa tykkää iltapainotteisemmasta työskentelystä, jolloin työpäivä saattaa alkaa vasta aamupäivällä.”

eTaskun 19 hengen tiimistä valtaosa työskentelee Tampereen Tammelassa Itsenäisyydenkadun varrella, mutta myös pääkaupunkiseudulta löytyy oma pieni iskuryhmänsä. Väki toimistolla on kasvamaan päin, ja devaajien lisäksi myös asiakaspalveluun on jo alkuvuoden aikana saatu lisäkäsiä.

Millainen sitten on se ”hyvä tyyppi”, jota jokaisessa työpaikkailmoituksessa nykyään etsitään? Pihlajaniemi ei lähde suoraan määrittelemään vastausta, vaan toteaa, että toimistolta löytyy tälläkin hetkellä aivan kaikenkirjavaa sakkia.

”Pienessä porukassa henkilön soveltuvuus tiimiin merkkaa joka tapauksessa enemmän kuin se, mitä juuri sillä hetkellä osaa. Toki jokaiselle työlle on aina ne tietyt perusvaatimukset, joiden on täytyttävä.”


Tutustu avoimiin työpaikkoihimme!

… tai nappaa luuri käteen ja soittele (02 480 841 76), jos hommat eTaskulla kiinnostavat. Katsotaan mitä on tarjolla ja käydään vaikka kahvilla.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: