Tässä ovat pienyrittämisen trendit vuonna 2017

Julkaistu: 11.1.2017. Muokattu viimeksi: 30.8.2017.
Tässä ovat pienyrittämisen trendit vuonna 2017

Vaikka vuosiluku seinäkalenterissa on vaihtunut, useimmilla pienyrittäjillä arkinen aherrus jatkunee tänäkin vuonna hyvin samankaltaisena kuin ennenkin. Maailma ja sitä kautta yritysten toimintaympäristö muuttuu silti koko ajan, ja vuonna 2017 varsinkin teknisten sovellusten kehittyminen tulee helpottamaan elämää monessa yrityksessä esimerkiksi taloushallinnon ja markkinoinnin sektoreilla.

Me eTaskulla istuimme hetkeksi alas, ja pohdimme, mitkä voisivat olla pienyrittämisen trendejä ja kehityssuuntia vuonna 2017. Koskettaako joku seuraavista viidestä kohdasta sinun yritystäsi?

1. Verkkonäkyvyyteen panostetaan enemmän ja useammissa kanavissa

Jokainen sosiaalista mediaa käyttävä törmää päivittäin satoihin mainoksiin, jotka saattavat olla niin tekstin, kuvan kuin videonkin muodossa. Usein mainostajat ovat isoja yrityksiä, mutta viimeisen vuoden aikana somessa on alkanut vilkkua aiempaa enemmän hyvin pienienkin suomalaisyritysten mainosmateriaalia.

Vuonna 2017 yhä useampi suomalainen pienyritys havahtuu siihen, että somemainonta on huomattavasti halvempaa, helpompaa ja ennen kaikkea tehokkaampaa kuin yleisesti luullaan. Ehdottomasti suurin hyöty esimerkiksi Facebook-markkinoinnissa on mainonnan suuri kohdennettavuus, eli saat mainoksesi juuri oman kohdeyleisösi silmiin.

Mainonnan suuntaamisen kriteereinä Facebookissa ovat muun muassa kohdeyleisön ikä, sijainti, sukupuoli ja toki se kaikkein tärkein: kiinnostuksen kohteet. Hyvinkin pienellä budjetilla oma mainos on mahdollista saada tuhansien jo valmiiksi tuotteistasi tai palveluistasi kiinnostuneiden ihmisten näkyville. Käytännössä mainoksella voidaan esimerkiksi houkutella lisää tykkääjiä yrityksen Facebook-sivustolle tai ostaa näkyvyyttä suositulle Facebook-postaukselle.

Facebookin lisäksi moni pieni yritys on korkannut myös Instagramin, jota käyttävät päivittäin sadat tuhannet  suomalaiset nuoret. Käyttäjien nuori ikähaitari asettaa toki mainonnalle omat rajoitteensa. Kaivonrenkaiden mainostamiseen Instagram ei varmasti ole paras paikka, mutta esimerkiksi muodin, kauneudenhoitopalveluiden tai terveystuotteiden myynnin edistäminen voi onnistua siellä hyvin.

2. Pienyritysten taloushallinnosta katoaa tonnikaupalla paperipinoja

Suomalaisten pienyritysten taloushallinto sähköistyy vuosi vuodelta, mutta niiden joukosta löytyy silti valitettavan paljon toimijoita, jotka edelleen hoitavat liikaa asioita paperien ja Excel-taulukoiden varassa. Syitä tähän on monia. Uusien sovellusten tai järjestelmien käyttöönotto saattaa tuntua hankalalta ja aikaavievältä, tai vanhoihin tapoihin on vain yksinkertaisesti juurruttu kiinni.

Totuus on kuitenkin se, että markkinoilla tarjolla olevat ratkaisut ovat vuosi vuodelta helppokäyttöisempiä ja myös pienten yritysten budjettien saavutettavissa. Vuonna 2017 tuhansissa suomalaisissa pienyrityksissä huomataan, että verkkolaskujen automaatio, jatkuvasti ajan tasalla olevat taloustiedot sekä esimerkiksi kulukuittien toimittaminen kirjanpitoon sähköisesti ovat kaikki asioita, jotka vapauttavat lisää tunteja tuottavan työn tekemiseen.

Kaikkea ei tietysti tarvitse sähköistää kerralla. Jos osa yrityksen taloushallinnosta on jo ulkoistettu tilitoimistolle, neuvoa voi kysyä esimerkiksi sieltä. Olisiko yrityksesi taloushallinnossa joitain pieniä asioita, jotka pystyisi tekemään nykyistä tehokkaammin jollain sähköisellä työkalulla?

Kaiken kaikkiaan taloushallinnon automatisointi helpottaa huomattavasti pienyrityksen johtamista, sillä sähköistetyn taloushallinnon ansiosta yrityksen taloutta koskevat luvut ovat tarkasteltavissa milloin tahansa ja missä päin maailmaa tahansa.

3. Moni havahtuu teknisten sovellusten helppokäyttöisyyteen

Yrittäjien, aivan kuten muidenkin ihmisten, joukosta löytyy paljon vanhoja jääriä, jotka eivät välttämättä ole täysin sinut tietokoneiden tai erilaisten kännykkäsovellusten kanssa – tällöin on luonnollista, että niiden tarjoamaa apua ei osata hyödyntää kunnolla.

Pienyrittäjien liiketoimintaa tukevia, erittäin helppokäyttöisiä työkaluja on tietysti ollut olemassa jo vuosia, ja niihin kannattaa havahtua viimeistään nyt. Jos osaat maksaa laskusi verkkopankissa tai käyttää Microsoft Officen ohjelmia, tekniset taitosi riittävät myös uusien kännykkäsovellusten käyttöön tai yksinkertaisten kotisivujen luomiseen vaikkapa WordPressin tai Wixin avulla.

Suomesta löytyy tälläkin hetkellä paljon useita ihmisiä työllistäviä, menestyviä pienyrityksiä, joista ei välttämättä löydy Googlella juuri mitään tietoa, vaan hakukone ohjaa etsijän Fonecta Finderiin ja lyö eteen firman puhelinnumeron. Tämäkin saattaa toki riittää, mutta ylimääräisestä näkyvyydestä ei ole ikinä haittaa, sillä vuosi vuodelta yhä useamman ihmisen ostoreitti alkaa verkon hakukoneesta.

Yrityksen verkkonäkyvyyteen panostaminen helppojen työkalujen avulla oli tietysti vain yksi esimerkki, sillä teknisiä sovelluksia löytyy nykyään melkein kaikkeen pienyrittäjän arkeen liittyvään toimintaan aina taloushallinnosta markkinointiin. Tee työhön liittyvä myöhäinen uudenvuodenlupaus, ja ota vuonna 2017 haltuun jokin uusi liiketoimintaasi helpottava sähköinen työkalu.

4. Pientä liiketoimintaa tulee myyntiin aiempaa enemmän

Monen pienyrityksen johdosta löytyy suurten ikäluokkien edustajia, jotka siirtyvät yhä enemmissä määrin eläkkeelle. Sukupolvenvaihdoksia tehdään näinä aikoina useassa pienessä suomalaisyrityksessä, mutta aina jatkajia toiminnalle ei löydy läheltä. Tällöin yksi vaihtoehto on liiketoiminnan myyminen, ja vuonna 2017 pieniä yrityksiä tuleekin todennäköisesti myyntiin aiempaa enemmän.

Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia sellaisille yrityksille, jotka miettivät toimintansa laajentamista yritysostojen avulla. Eläköitymisten lisäksi toinen syy kyseiseen kehitykseen on teknologian jatkuva kehittyminen ja vanhojen toimintamallien sähköistyminen. Toimintaympäristö monella alalla on hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen aikaan.

Hyvä esimerkki löytyy läheltä, sillä muun muassa tilitoimistoalalla eletään parhaillaan tietynlaista murrosvaihetta, kun vanhoja yrittäjiä eläköityy ja moni iso toimisto laajentaa ostamalla pienempiä toimijoita. Samaan aikaan voimistuva digitalisaatio ja taloushallinnon sähköistyminen muovaa palveluita enemmän konsultoivaan muotoon.

 

5. Etätyön määrä kasvaa rajusti pienyrityksissä

Etätyöt ovat olleet arkipäivää monessa pienessäkin yrityksessä jo vuosia, ja vuonna 2017 niitä tehdään vielä aiempaakin enemmän. Työmarkkinoille tulvii koko ajan lisää ihmisiä siitä sukupolvesta, jonka mielestä etätyömahdollisuus ei ole työsuhde-etu vaan pikemminkin vaatimus hyvälle työlle.

Kaikkia töitä ei tietysti ikinä pysty hoitamaan etänä, mutta monessa pienyrityksessä tehdään vuosittain tuhansia tunteja sellaista tietotyötä, joka ei vaadi fyysistä läsnäoloa omalla työpisteellä. Tällöin on pelkästään luonnollista, että työntekijöille annetaan halutessaan mahdollisuus tehdä töitä etänä ainakin silloin tällöin. Moni osaa tätä mahdollisuutta onneksi myös vaatia.

Kehitystä vauhdittavat Slackin kaltaiset kevyet pikaviestinohjelmat, joissa kommunikointi ja tiedostojen jakaminen työporukan kesken onnistuu muutamalla napinpainalluksella. Slackin suosio onkin viime aikoina räjähtänyt käsiin myös pienissä, vain muutamia henkilöitä työllistävissä yrityksissä.

 

Oletko eri mieltä tai unohdimmeko mielestäsi jotain olennaista? Kommentoi Facebookiin tai alapuolen tekstikenttään.


Pekka Äijälä

eTaskun palloa potkiva markkinointihahmo, joka syttyy uuden oppimisesta. Pekka vastaa eTaskulla markkinoinnista ja asiakaskokemuksesta.

Lue myös nämä blogikirjoitukset: