Yrittäjiä on moneen lähtöön, ja yrittäjiltä myös vaaditaan monenlaisia ominaisuuksia. Motivaation pitäisi ainakin olla huipussaan, ja vuorovaikutustaitoja sekä kykyä liiketoiminnan kehittämiseen tulisi löytyä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Vähemmän kuitenkin puhutaan yrittäjyyden sudenkuopista, eli ominaisuuksista tai asenteista, joista voi olla yrittäjyyden varrella haittaa. Listasimme omiin kokemuksiimme perustuen muutamia yrittäjien tuhoisimpia syntejä.
1) Et ole täsmällisesti kartalla yrityksesi taloudesta ja kriittisistä numeroista
Kassa on kuningas, kuten vanha sanonta kuuluu. No, paljonkos se oman firman kassa tällä hetkellä on? Entä mikä oli viime kuukauden tulos? Jos et osaa vastata kysymyksiin täsmällisesti ja heti, olet jo pahasti hakoteillä. Edellisviikon luvuista on saattanut mennä parasta ennen –päiväys umpeen jo tovi sitten.
Kun taloushallinto on sähköistetty, yrityksesi avainluvut ovat ajantasaisesti saatavilla missä tahansa, milloin tahansa. Ajantasainen tieto mahdollistaa myös sen, että yrityksen tulevaa taloudellista kehitystä on entistä helpompi ennustaa ja suunnitella eteenpäin.
2) Näin on aina totuttu tekemään -asenne
Monissa yrityksissä vaalitaan tehottomia käytäntöjä pelkästään siksi, että jotkut asiat on aina totuttu tekemään tietyllä tavalla. Joskus kyseinen asennemalli voi johtua siitä, että tietoa paremmasta ei ole. Usein kyse on kuitenkin vain laiskuudesta tai siitä, että pelätään muutoksen vievän alussa liiaksi aikaa tai rahaa. Pitkän aikavälin hyödyt jäävät siis näkemättä.
Mikään ei ole tuhoisampaa kuin toimintamalli, jossa ei pyritä jatkuvasti uudistamaan ja kehittämään omaa tekemistä. Moni konkurssi on aikojen saatossa johtunut syy-seuraussuhteesta, jossa ensiksi laiminlyödään yrityksen jatkuva kehittäminen ja tämän jälkeen unohdetaan talouslukujen seuranta. Tällöin voi olla vaikeuksia tunnistaa tarpeeksi ajoissa sitä hetkeä, kun hommat eivät enää toimikaan kuin ennen.
3) Uskalluksen puute
Yrittäjyys on jatkuvaa riskien punnitsemista ja hallintaa, mutta liian usein moni asia jää toteuttamatta uskalluksen puutteen takia.
Erilaiset uudistukset saattavat edetä hitaasti, jos päätöksiä jäädään jahkailemaan. Yltiöpäinen riskinotto ei usein kannata, mutta myös liiallinen varmistelu estää liian monen alkutaipaleellaan olevan yrityksen kehittymisen.
Monesti uskalluksen puutteen taustalla on tiedon puute. Tiedätkö esimerkiksi, kuinka paljon yrityksesi myynnin tulisi kasvaa, jotta voisit palkata uuden työntekijän? Entä mihin yrityksen kehittämiseen liittyviin asioihin voisit itse käyttää ne vapautuvat työtunnit, jotka uusi työntekijä sinulle mahdollistaisi?
4) Itsestä huolehtiminen unohtuu
Yrittäminen on kokonaisvaltaista puuhaa, jossa motivaatioon vaikuttaa moni asia. Yrittäjänä kukaan ei ole kertomassa sinulle, koska ja kuinka paljon töitä pitäisi tehdä. Muista siis lepo, lomat ja terveelliset elämäntavat.
Itse olen huomannut, että kokonaistuottavuuteni on vuositasolla korkeampi, kun pidän 5–6 viikkoa lomaa joka vuosi.
5) Mitä jäi mainitsematta?
Jaa omat kokemuksesi somessa hashtagilla #yrittäjänsynnit.