Miten ihmeessä osakeyhtiön matkakulut hyödynnetään kirjanpidossa? Oletko osakeyhtiön omistajayrittäjä, joka toisinaan tekee työmatkoja omalla autollaan? Tällöin sinun kannattaa aina muistaa hyödyntää verottomat matkakorvaukset, jos vain niiden maksamisen ehdot täyttyvät. Tästä artikkelista löydät tiiviissä paketissa olennaisimmat osakeyhtiön kilometrikorvauksia ja päivärahoja koskevat käytännöt, jotka muistamalla et heitä rahaa turhaan hukkaan.
3 kysymystä ja vastausta yrittäjän matkakorvauksista
Miksi yrittäjän kilometrikorvaukset ja päivärahat kannattaa aina hyödyntää pienilläkin matkustusmäärillä?
Hakemalla matkakorvaukset talteen et tule maksaneeksi veroja yhtään enempää kuin on tarvis – eli toisin sanoen säästät rahaa.
Kun osakeyhtiösi maksaa sinulle kilometrikorvauksia ja päivärahoja, ne ovat yritykselle vähennettävä kulu tuloverotuksessa. Kulut laskevat yrityksen tulosta, jolloin 20 prosentin yhteisöveroa maksetaan hieman pienemmästä summasta. Tällöin myös veron määrä euroiksi muutettuna luonnollisesti pienenee.
Omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi kilometrikorvaukset ja päivärahat puolestaan ovat verotonta tuloa. Tässä mielessä hyötyä tulee kahdesta suunnasta.
Turhan moni pienyrittäjä jättää silti verovapaat matkakorvaukset nostamatta. Syitä voi olla monia: ehkä omassa tilanteessasi työmatkoja ei kerry järin suuria määriä, etkä sen takia jaksa nähdä vaivaa matkalaskujen tekemiseen?
Jo yhdellä kuukausittaisella Helsingin ja Tampereen välisellä edestakaisella työmatkalla kilometrikorvauksia (0,57€/km) kertyy vuodessa reilusti yli 2000 euroa. Summaan voit vielä lisätä päälle 24 tai 51 euron päivärahan riippuen siitä, kestääkö matka vähintään 6 tai 10 tuntia. Korvaussummat koskevat vuotta 2024.
Nämä korvaukset hakemalla voit nostaa yrityksestäsi hieman enemmän rahaa käyttöön ilman että se lisää verotaakkaasi.
Tarkempaa tietoa korvausten määristä ja ehdoista sivuillamme:
Mitä ehtoja yrittäjän kilometrikorvausten ja päivärahojen nostamiselle on asetettu?
Seuraavien ehtojen kohdalle tulisi laittaa ruksi, jotta osakeyhtiösi voi maksaa sinulle verottomia matkakorvauksia.
-
Kyseessä pitää olla Verohallinnon määritelmän mukainen työmatka.
Verohallinto määrittelee työmatkan tilapäiseksi matkaksi, joka tehdään erityiselle työntekemispaikalle työtehtävien vuoksi. Erityinen työntekemispaikka tarkoittaa sellaista paikkaa, jossa työskentely on tilapäistä. Esimerkiksi ajot kotoa asiakkaan luokse ja takaisin ovat työmatkoja.
Sen sijaan oman kodin ja varsinaisen työpaikan välillä ajettuja matkoja ei luokitella kilometrikorvauksiin oikeuttaviksi työmatkoiksi.
Nämä matkakulut voit vähentää henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi edullisimman mahdollisen matkustustavan mukaan – omavastuu on 750 euroa. Lue lisää Verohallinnon verkkosivuilta.
-
Matka pitää ajaa muulla kuin firman autolla.
Lähes aina tämä tietysti tarkoittaa sitä, että taitat työreissun omissa nimissäsi olevalla henkilöautolla. Tarvittaessa saat kuitenkin kilometrikorvaukset talteen esimerkiksi kaverilta lainatulla autolla ajetuista taipaleista. Toki moottorikelkka tai vaikka mönkijäkin käy. Olennaista on, että kyseessä ei ole yrityksesi nimiin kirjattu menopeli.
Jos auto on yrityksesi omaisuutta, et voi maksaa työajoista itsellesi 57 sentin kilometrikorvauksia. Sen sijaan kaikki autosta aiheutuneet kustannukset ovat osakeyhtiöllesi vähennyskelpoisia kuluja.
Kun käytät oy:n nimissä olevaa autoa henkilökohtaisiin menoihisi, sinulla tulee olla autoetu, josta maksat veroja ja sivukuluja samaan tapaan kuin palkasta.
Ellet ole ammattiautoilija, voit osakeyhtiön omistajayrittäjänä lähtökohtaisesti itse päättää, pidätkö auton omissa vai yrityksesi nimissä.
Auton pitäminen omissa nimissä on usein järkevää, jos siitä aiheutuvat kustannukset pysyvät maltillisella tasolla ja työajokilometrejä kertyy runsaahkosti. Kertyneet kilometrikorvaukset ovat tällöin helposti suuremmat kuin ajamisesta aiheutuvat todelliset kulut.
Kilometrikorvausten määrään ei vaikuta se, ajeletko uudenkarhealla mersulla vai vuosikymmeniä vanhalla perintö-Fiatilla.
Jos mietit, kenen nimissä auto kannattaa pitää, kysy omaan tilanteeseesi soveltuvia tarkempia laskelmia kirjanpitäjältäsi. Joskus autoetu voi olla parempi vaihtoehto, sillä asiaan vaikuttavia tekijöitä on paljon.
Esimerkiksi työ- ja yksityisajojen määrän suhde, auton ylläpito- ja polttoainekustannukset, mahdolliset rahoitusmenot sekä auton arvo ja sen aleneminen vaikuttavat kaikki valintaan.
Tätä valintakysymystä sekä autoetuun liittyviä asioita on käsitelty hieman tarkemmin Accountorin oppaassa sekä tilitoimisto Elikon verkkosivuilla.
-
Päivärahan saantiin vaikuttavat matkan kesto ja kohde.
6-10 tunnin työreissuilta saat talteen 24 euron puolipäivärahan. Tätä pidemmäksi venyviltä työmatkoilta maksettava kokopäiväraha sen sijaan on kotimaassa 51 euroa. Luvut koskevat vuotta 2024.
Päivärahaan oikeuttavan matkan tulee kohdistua yli 15 kilometrin päähän työpaikastasi tai asunnostasi riippuen siitä, kummasta matka on tehty. Kyseisen työmatkakohteen etäisyys sekä kotiisi että varsinaiseen työpaikkaasi tulee olla yli viisi kilometriä.
Ehtojen täyttyessä saat haettua päivärahat talteen, matkustitpa sitten omalla autollasi, julkisilla kulkuneuvoilla tai muulla tavalla.
Huomaa, että päivärahojen maksamiseen liittyy poikkeuksia rakennus-, maanrakennus- ja metsäalan kaltaisilla niin sanotuilla erityisaloilla, joilla työntekemispaikat vaihtuvat tiheään. Verovapaan päivärahan maksaminen vaatii tällöin yöpymistä työmatkalla. Lue lisää Verohallinnon syventävästä ohjeesta.
Miten kilometrikorvaukset ja päivärahat käytännössä maksetaan yrityksestä?
Sinun tulee tehdä työreissustasi matkalasku, jotta saat haettua verottomat kilometrikorvaukset ja päivärahat talteen. Matkalasku voi olla joko paperisessa tai sähköisessä muodossa oleva dokumentti, josta käyvät ilmi seuraavat tiedot:
- Mistä matkustit ja minne?
- Mikä oli matkasi tarkoitus?
- Milloin matkasi alkoi ja loppui?
- Mikä oli matkan pituus?
- Millä kulkuneuvolla matkan teit? (Esim. autosi rekisterinumero)
Kilometrikorvausten saamista varten sinun ei tarvitse pitää erillistä ajopäiväkirjaa, joka erittelee kaikki työ- ja yksityisajot. Matkalaskuille joudut toki selventämään tarkat työmatkoja koskevat kilometrit.
Lisää matkalaskun kyytipojaksi matkalta mahdollisesti kertyneet kulukuitit esimerkiksi parkkimaksuista tai majoituskuluista. Sitten vain toimitat matkalaskun tilitoimistoosi.
Varsin usein matkakorvaukset tilitetään palkanmaksun yhteydessä. Samalla palkanlaskija ilmoittaa tarvittavat tiedot tulorekisteriin.
Yrittäjä, älä käytä matkalaskun tekemiseen minuuttia kauempaa – hae korvaukset talteen eTaskulla
eTasku on puhelimessasi toimiva sovellus, jolla lähetät kirjanpitäjällesi kaikki kuitit ja muutkin yrityksesi liiketoimintaa koskevat tositteet – kuten matkalaskut – helpoimmalla mahdollisella tavalla.
Matkalaskua tehdessäsi eTasku laskee päivärahat ja kilometrikorvaukset puolestasi, kun näpyttelet sovellukseen työmatkasi lähtöosoitteen, reitin sekä matkan alkamis- ja päättymisajan. Mukaan voit tarvittaessa lisätä matkalta kertyneitä kulukuitteja ottamalla niistä kuvan puhelimellasi. Tallennuksen jälkeen matkalasku on heti kirjanpitäjäsi nähtävillä varmuuskopioituna.
Koko ruljanssi on ohi niin nopeasti, että et enää koskaan unohda hakea matkakorvauksia talteen myös niiltä kaikkein lyhimmiltä työmatkoiltasi.
Jo yli 20 000 suomalaista yritysasiakasta vähentää kuittien ja matkalaskujen käsittelyyn tuhraantuvaa aikaa eTaskun avulla – joukkoon mahtuu niin yksinyrittäjiä kuin isompiakin yrityksiä kaikilta toimialoilta.
Yrittäjille eTasku maksaa 7,90-9,90 euroa kuukaudessa ominaisuuksista riippuen. Kirjanpitäjille eTasku on maksuton palvelu, joka on käytössä jo yli 50 prosentilla Suomen tilitoimistoista.
Yli 90% palvelua testanneista jatkaa eTaskun käyttöä ilmaisen testijakson jälkeen.