Yrittäjä – Tunnista 3 syytä lopettaa kuittirumba!

Julkaistu: 7.10.2020. Muokattu viimeksi: 17.11.2020.
Yrittäjä – Tunnista 3 syytä lopettaa kuittirumba!

Alkuun kaksi faktaa: ’’Alv pitää maksaa aina’’ ja kuitit täytyy toimittaa kirjanpitäjälle – tavalla tai toisella. Keskitytään tässä kirjoituksessa kuitenkin kuitteihin. Perinteinen ja edelleen laajalti käytetty tapa niiden toimittamiseen on aina yhtä luotettava kirjeposti tai fyysinen vierailu tilitoimistossa. Näissä tavoissa ei toki ole mitään vikaa ja yrityksien tarpeet ovat erilaisia. Jos kuitenkin tunnistat ja allekirjoitat kolme alla mainittua nostoa, kannattaa alkaa harkita muutosta.


1. Kuitteja hukkuu tai ne ovat lukukelvottomia

Jokainen yrittäjä voinee allekirjoittaa tämän. Kirjanpitäjä kuumottelee puuttuvien kuittien perään tai pyytä selvitystä epäselviin kuluihin. Tästä seuraava salapoliisityö on äärettömän hidasta ja turhauttavaa puuhaa.

Jos toimitat aineiston edelleen perinteiseen tapaan ja et ole kokenut vastaavaa, kuulut todennäköisesti harvinaiseen 1% joukkoon yrittäjistä.


2. Prosessiin menee kohtuuttomasti aikaa

Kaikki se aika, joka kuluu aineiston perkaamiseen ja toimittamiseen, on pois jostain muusta. Pienelle yritykselle tämä tarkoittaa usein hetkeä, jonka voisi käyttää vaikkapa oman yritystoiminnan kehittämiseen. Yrittäjä ei voi laskuttaa ketään oman aineistonsa selvittelystä.

Tutkimuksen* mukaan yhden perinteisen paperitositteen käsittely vie keskimäärin 6 minuuttia työaikaa. Tämä aika pitää sisällään yrittäjän toimet (kuittien kerääminen, selvitykset ja toimitus) sekä kirjanpitäjän työn niiden käsittelemiseksi.

*Lähde: Taloushallintoliiton TARU -hanke


3. Menetät alv-vähennyksiä

Hukatut kuitit käyvät pitkässä juoksussa kalliiksi. Pienten, esim. alle 10 euron, kuittien katoaminen voi toisinaan tuntua mitättömältä jutulta. Kun luku onkin 5-10 kuitin välillä kuukaudessa tai kyse on arvokkaammista ostoista, summa on vuositasolla jo huomattava.

Kustannusta kasvattaa myös kirjanpitäjän veloittama korvaus kyseisten tositteiden selvittelystä. Koska olet viimeksi kysynyt tilitoimistostasi menetettyjen alv-vähennystesi määrää?

Tiivistyksenä sanottakoon, että tapoja kuittien toimittamiseen on monia. Perinteisessä tavassa on puolensa, mutta myös hyviä digitaalisia työkaluja on kattavasti tarjolla. Jos aihe mietityttää, kysy kirjanpitäjältäsi suosituksia.

Ps. Yli 90% palvelua testanneista yrittäjistä jatkaa eTaskun käyttöä maksuttoman kokeilukuukauden jälkeen. Kokeilujakso ei sido sinua mihinkään.


Pekka Äijälä

eTaskun palloa potkiva markkinointihahmo, joka syttyy uuden oppimisesta. Pekka vastaa eTaskulla markkinoinnista ja asiakaskokemuksesta.

Lue myös nämä blogikirjoitukset: