Real talk – Aika rikkoa (huonot) rutiinit

Julkaistu: 17.1.2017. Muokattu viimeksi: 17.1.2017.
Real talk – Aika rikkoa (huonot) rutiinit

Uusi vuosi tuo mukanaan lupaukset uudesta. ”Tänä vuonna en istu pitkiä iltoja toimistossa”, ”ensi kesänä lähden puolison kanssa Viroa pidemmälle”. Lupaamme elää terveellisemmin, vähentää stressiä ja haluamme vain enemmän aikaa itsellemme sekä läheisillemme. Haaveilemme asioista, joita emme saaneet tänä vuonna.

Miksi emme sitten muuta mitään?

Pesunkestävä yrittäjä tekee työnsä kuin hyvin öljytty kone. Ajan kanssa kantapään kautta opitut alan nyanssit ja arjen rutiinit ovat toimivaksi todettuja ja turvallisia. Ei pidä muuttaa hyväksi todettua ratkaisua, vai mitä?

Vuosikymmeniä toimineita asioita on vaikea lähteä muutamaan, ennen kuin kamelin selkä katkeaa. Muutos on jatkuvaa kaikilla aloilla, eikä sitä voi pysäyttää. Vastustamisen sijaan, voisimme ottaa askeleen eteenpäin ja luvata kokeilla jotain uutta. Miten muuten voidaan pitää yritykset pelissä, jos rohkeus ei riitä uusien asioiden kokeiluun?

Yrittäjiä pidetään usein innovatiivisina, kokeilunhaluisina ja uudesta kiinnostuneina. Mistä sitten johtuu muutosvastarinta ja jatkuva seinään törmääminen, kun puhutaan muutoksista? Onko yrittäjällä varaa olla muuttumatta? Mitä jos muutos olisikin helppo askel? Mitä jos uuden palvelun käyttöönotto ja muutos eivät aiheuttaisikaan ahdistusta, vaan lopputuloksena helpottaisit omaa ja muiden työtä, ja jopa säästäisit kallisarvoista aikaa?

Myös eTaskuun siirtyminen vaatii eittämättä uuteen käytäntöön totuttelua. Jos ottaa huomioon, että tämä teksti on internetiin julkaistu blogikirjoitus, jota luet todennäköisesti puhelimella tai tabletilla, tuntuu reilulta väittää, että suuremmistakin arkea helpottavista muutoksista on viime vuosina selvitty ongelmitta. Kaiken digitalisaation tavoin palvelu tuo helpotusta sekä omaan että kirjanpitäjäsi arkeen. Kokeillessasi kuukauden maksuttomasti sovellusta, huomaat miksi 15 000 muuta aktiivista yritystä ovat päättäneet jatkaa palvelun käyttöä. Aktiiviset käyttäjät ovat jo taas pienen askeleen verran edellä paikalleen jämähtänyttä möllöttäjää.

Tälle vuodelle on hyvä tehdä yksi lupaus: lopeta jossittelu! Näin ollen nyt on hyvä aika ottaa kiinni rohkeuden tuntosarvista ja lähteä kokeilemaan uusia innovaatioita avoimella mielellä.

Jos kuitenkin päätät pysyä vanhoissa rutiineissa mieti vielä asiaa tältä kannalta; Jos katsot taaksepäin elämässäsi, törmäätkö kertaakaan ajatukseen, että jos olisin ottanut rohkeampia askelia aikoinaan, olisin nyt jo valovuosien päässä tämänhetkisestä tilanteestasi? Niinpä, se ajatus vasta masentava onkin. Jos teit viime vuonna jonkin lupauksen ja olisit pitänyt sen, missä olisit nyt?

Monet alat ovat murroksessa jo nyt. Pyritään tekemään väistämätön edessä oleva muutos ja vaihdokset joustavasti, eikä pelätä tulevaa. Yrittäjät ovat Suomen voimavara, joten lupaammehan pitää tänä vuonna rohkeasti huolta itsestämme!

-Hannele Keto ja Waltteri Kahra

Blogikirjoitus on toteutettu yhteistyössä Proakatemian opiskelijoiden kanssa. Tämän Blogi-kirjoituksen kirjoittajat löytyvät tiimistä nimeltä Eventa Creative Osk.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: