Kilometrikorvaus 2021

Julkaistu: 28.12.2020. Muokattu viimeksi: 18.1.2021.
Kilometrikorvaus 2021

Kilometrikorvaukset pysyivät lähes ennallaan edellisvuoteen verrattuna

Uusi vuosi mutta lähestulkoon wanhat kujeet. Näin totesi Verohallinto tarkistaessaan kilometrikorvausten määrän vuodelle 2021.

Tammikuusta alkaen verovapaa kilometrikorvaus 2021 on enimmäismäärältään 0,44 euroa per kilometri autolla ajettaessa. Lukema on yhden sentin suurempi aiempaan vuoteen verrattuna. Muiden ajoneuvojen kilometrikorvauksissa nähtiin myös muutamia pieniä senttimuutoksia.

Kaikki olennaisimmat tiedot ajantasaisista kilometrikorvauskäytännöistä ja korotusluokista löydät alta.


Kilometrikorvaukset 2021 – auto ja muut kulkuneuvot

Autojen lisäksi myös moottoriveneiden, moottorikelkkojen sekä mönkijöiden kilometrikorvauksiin saatiin pieniä senttikorotuksia. Sen sijaan moottoripyörien, mopojen ja muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksien enimmäismäärät ovat pysyneet ennallaan.

Kulkuneuvo Enimmäiskorvaus per kilometri
Auto 0,44€
Moottorivene (max. 50hv) 0,76€
Moottorivene (yli 50hv) 1,11€
Moottorikelkka 1,06€
Mönkijä 0,99€
Moottoripyörä 0,33€
Mopo 0,18€
Muut kulkuneuvot 0,10€


Korotettu kilometrikorvaus 2021 – näissä tilanteissa sitä voidaan maksaa

Korotetut kilometrikorvauslisät ovat pysyneet ennallaan aiempaan vuoteen verrattuna.

Autoilijoiden nauttimaa 0,44 euron kilometrikorvausta voidaan näin ollen korottaa myös tänä vuonna seuraavanlaisesti:

Tilanne Korotus per kilometri
Autoon kiinnitettynä kuljetetaan perävaunua. 0,07€
Työsuoritus edellyttää asuntovaunun
kuljettamista autoon kiinnitettynä.
0,11€
Työsuoritus vaatii raskaan kuorman – esimerkiksi
taukotuvan – kuljetusta autoon kiinnitettynä.
0,22€
Autossa kuljetetaan koneita tai muita esineitä,
joiden paino ylittää 80 kiloa tai joiden koko on suuri.
0,03€
Työtehtävien vuoksi autossa
joudutaan kuljettamaan koiraa.
0,03€
Työsuoritus edellyttää liikkumista autolla
metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulla tienrakennustyömaalla. Korotettu kilometrikorvaus
lasketaan vain näiltä osuuksilta.
0,09€


Km-korvaus lisämatkustajista pysyi ennallaan

Nappasitko takapenkille mukaan pomon tai työkaverin?

Mikäli kulkuneuvossasi on työasioissa kyydissä matkustajia, kilometrikorvausta korotetaan 0,03€/km kutakin mukana olevaa lisähenkilöä kohden.

Lisämatkustajista maksettava korvaussumma on täsmälleen sama kuin edellisvuonna.


Kulujen korvaaminen, kun kyseessä on auton käyttöetu

Mikäli kyseessä on auton käyttöetu ja palkansaajana maksat itse työmatkastasi aiheutuneet polttoainekustannukset, näitä kuluja voidaan korvata sinulle enimmillään 10 sentillä per kilometri. Tämäkään lukema ei ole muuttunut edellisvuodesta.

Tarkemmat ohjeistukset työsuhdeautolla tehtyjen matkojen korvauskäytännöistä löydät Verottajan sivuilta.


Millä edellytyksillä kilometrikorvaukset voidaan maksaa?

Voit palkansaajana saada kilometrikorvauksia sellaisista kuluista, jotka ovat aiheutuneet oman tai hallitsemasi auton käyttämisestä työasioissa.

Auton hallitsemisella viitataan siihen, että kilometrikorvauksia saadaksesi auton ei tarvitse olla sinun omistamasi. Esimerkiksi perheenjäsenen, kaverin tai vuokrafirman autolla tehdyistä matkoista voidaan siis maksaa korvauksia normaaliin tapaan.

Olennaista on, että kyseessä ei ole luontoisetuna saatu tai korvauksia suorittavan työnantajan muutoin käyttöösi antama auto. Luontoisetuja koskevista erityistilanteista löydät yksityiskohtaiset ohjeistukset Verohallinnon sivuilta.

eTasku logo

Toimita kuitit ja matkalaskut sähköisesti kirjanpitäjällesi

Luo tunnukset ja kokeile, kuinka helppoa ja nopeaa aineiston toimittaminen voi olla.

Aloita maksuton kokeilu

Mikä lasketaan työmatkaksi?

Työmatkalla tarkoitetaan verottajan näkökulmasta sellaista matkaa, joka on tehty palkansaajan varsinaisen työpaikan ulkopuolella sijaitsevalle ”erityiselle työntekemispaikalle”.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että työpaikkasi ja asuntosi välisiä kilometrejä ei lasketa työmatkoiksi. Nämä matkakulut voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi halvimman matkustusvaihtoehdon mukaan – omavastuuosuus on viime vuosina pysytellyt 750 eurossa. Myöskään pidempien työkomennusten aikana tehtyjä viikonloppumatkoja kodin ja erityisen työntekemispaikan välillä ei luokitella työmatkoiksi.

Verohallinto määrittelee vuosittain enimmäismäärät verovapaasti maksettaville kilometrikorvauksille. Laki ei kuitenkaan velvoita työnantajaa kilometrikorvausten maksamiseen, eli korvauskäytännöissä voi olla eroja työpaikoittain tai riippuen siitä, mitä työsopimuksessa on sovittu.

Jotta voit saada matkakorvaukset talteen, sinun tulee tehdä reissustasi matkalasku – helpot ohjeet löydät alempaa.


Yrittäjän kilometrikorvaus lyhyesti – oy ja toiminimi

Osakeyhtiön kilometrikorvaukset omistajayrittäjälle

Osakeyhtiön omistajayrittäjänä voit palkansaajien tapaan tehdä oman autosi käytöstä yritykselle matkalaskun, jolla laskutat ajetut kilometrit ja mahdolliset päivärahat.

Nämä korvaukset ovat sinulle verotonta tuloa, joten ne kannattaa aina hyödyntää, mikäli Verohallinnon asettamat vaatimukset matkakorvausten maksamiselle täyttyvät. Varsinkin lyhyillä työmatkoilla harmittavan moni pienyrittäjä jättää korvaukset hyödyntämättä.


Toiminimen kilometrikorvaukset

Toiminimellä yrittävien henkilöiden kilometrikorvauskäytännöt poikkeavat hieman palkansaajien vastaavista. Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa, joten myöskään verovapaiden kilometrikorvausten maksaminen ei ole mahdollista.

Sen sijaan autosi työkäytöstä aiheutuneet kustannukset voidaan korvata joko todellisten kulujen mukaan ja/tai lisävähennyksellä, jonka enimmäismäärä on täsmälleen sama kuin palkansaajien kilometrikorvauksellakin eli 44 senttiä kilometriltä. Valittavaan käytäntöön vaikuttaa se, onko suurempi osuus autollasi ajetuista vuosittaisista kilometreistä yksityisajoja vai työajoja.

Toiminimen matkakorvauksista löydät laskuesimerkeillä varustetun selkokielisen tietoiskun Accountorin oppaasta.


Päivärahojen maksimimäärät ja maksukäytännöt

Kotimaan koko- ja osapäivärahat vuonna 2021 ovat 44 ja 20 euroa. Kokopäiväraha nousi yhdellä eurolla aiempaan vuoteen verrattuna ja osapäivärahan määrä pysyi ennallaan. Myös ulkomaan päivärahoihin on jälleen tullut runsaasti muutoksia.

Päivärahojen maksamista koskevat käytännöt ja vaatimukset voit tarkistaa aihetta koskevasta erillisestä tietoiskustamme.


Matkakorvaukset talteen helposti – tee matkalasku minuutissa!

Sinulla lienee alkuvuodesta parempaakin tekemistä kuin pohtia Verohallinnon hyväksymiä matkakorvaussummia. Siksi olemme hoitaneet asian puolestasi.

Helpoimmalla kilometrikorvausten ja päivärahojen kanssa pääset, kun käytät matkalaskun tekemiseen eTaskun maksutonta matkalaskuria eli valmista matkalaskupohjaa.

Se laskee puolestasi kilometrikorvaukset reitin perusteella ja päivärahat käytetyn ajan mukaan. Saat valmiin matkalaskun kätevästi sähköpostiisi pdf-tiedostona. Aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Matkalaskupohja avautuu eteesi tästä!

Jos työreissut ovat jatkuvaa sorttia, voit hyödyntää eTasku Matka -mobiilisovellusta. Sovelluksen avulla lopetat tuskailun tekemättömien matkalaskujen kanssa, sillä eTasku Matka hoitaa ne puolestasi syöttämiesi tietojen perusteella.

Kilometrikorvausten ja päivärahojen laskemisista ei tarvitse enää murehtia itse, ja matkalaskut hoituvat yhdessä minuutissa heti reissun päätteeksi.

Päivitetyt kilometrikorvaus- ja päivärahasummat löytyvät vuodenvaihteen jälkeen tietysti myös eTaskun mobiilisovelluksesta. Voit kokeilla eTaskun Matka-ominaisuutta maksutta 30 päivän ajan.

Katso myös suuntaa-antava esimerkkilaskelma, kuinka paljon voit yrittäjänä hyötyä rahallisesti siitä, että muistat tehdä matkalaskun aina kun olet siihen oikeutettu. Summa on satasia jo hyvin pienilläkin matkamäärillä.

Matkalaskujen lisäksi voit toimittaa samalla sovelluksella kirjanpitäjällesi kaikki yrityksesi kuitit ja muut kirjanpidon materiaalit. Kun nappaat kuiteista kuvat eTaskulla, sovellus lukee ja täydentää kuittitiedot automaattisesti.


Yksityiskohtaisempia lisätietoja kilometrikorvauksista voit halutessasi lukea Verohallinnon syventävistä ohjeista.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: