Kilometrikorvaus 2019

Julkaistu: 31.12.2018
Kilometrikorvaus 2019

Km-korvaus nousi sentillä edellisvuoteen verrattuna

Uusi vuosi ja uudet kujeet. Näin päätti myös Verohallinto tarkistaessaan kilometrikorvausten määrän vuodelle 2019.

Tammikuusta alkaen verovapaa kilometrikorvaus 2019 on enimmäismäärältään 0,43 euroa per kilometri autolla ajettaessa. Vuonna 2018 vastaava lukema oli 0,42 euroa.

Kaikki olennaisimmat lisätiedot ajantasaisista kilometrikorvauskäytännöistä ja korotusluokista löydät alta.

Oppaan loppupuolelta voit jo tarkistaa ennalta tiedot vuoden 2020 kilometrikorvauksista, jotka astuvat voimaan vuoden vaihtuessa.

Millä edellytyksillä kilometrikorvauksia voidaan maksaa?

Voit palkansaajana saada kilometrikorvauksia sellaisista kuluista, jotka ovat aiheutuneet oman tai hallitsemasi auton käyttämisestä työasioissa.

Auton hallitsemisella viitataan siihen, että kilometrikorvauksia saadaksesi auton ei tarvitse olla sinun omistamasi. Esimerkiksi perheenjäsenen, kaverin tai vuokrafirman autolla tehdyistä matkoista voidaan siis maksaa korvauksia normaaliin tapaan.

Olennaista on, että kyseessä ei ole luontoisetuna saatu tai korvauksia suorittavan työnantajan muutoin käyttöösi antama auto. Luontoisetuja koskevista erityistilanteista löydät yksityiskohtaiset ohjeistukset Verohallinnon sivuilta.


Mikä lasketaan työmatkaksi?

Työmatkalla tarkoitetaan verottajan näkökulmasta sellaista matkaa, joka on tehty palkansaajan varsinaisen työpaikan ulkopuolella sijaitsevalle “erityiselle työntekemispaikalle”.

Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että työpaikkasi ja asuntosi välisiä kilometrejä ei lasketa työmatkoiksi. Nämä matkakulut voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi halvimman matkustusvaihtoehdon mukaan – omavastuuosuus on 750 euroa. Myöskään pidempien työkomennusten aikana tehtyjä viikonloppumatkoja kodin ja erityisen työntekemispaikan välillä ei luokitella työmatkoiksi.

Verohallinto määrittelee vuosittain enimmäismäärät verovapaasti maksettaville kilometrikorvauksille. Laki ei kuitenkaan velvoita työnantajaa kilometrikorvausten maksamiseen, eli korvauskäytännöissä voi olla eroja työpaikoittain tai riippuen siitä, mitä työsopimuksessa on sovittu.

Jotta voit saada matkakorvaukset talteen, sinun tulee tehdä reissustasi matkalasku – helpot ohjeet löydät alempaa.


Korotettu kilometrikorvaus 2019 – näissä tilanteissa sitä voidaan maksaa

Korotetut kilometrikorvausluokat ovat pysyneet lähes ennallaan aiempaan vuoteen verrattuna. Ainoastaan raskaan kuorman kuljetusta koskeva korotus on noussut yhdellä sentillä ja on nyt 0,22 euroa per ajettu kilometri.

Autoilijoiden nauttimaa 0,43 euron kilometrikorvausta voidaan näin ollen korottaa tänä vuonna seuraavanlaisesti:

TilanneKorotus per kilometri
Autoon kiinnitettynä kuljetetaan perävaunua.0,07 euroa
Työsuoritus edellyttää asuntovaunun
kuljettamista autoon kiinnitettynä.
0,11 euroa
Työsuoritus vaatii raskaan kuorman – esimerkiksi
taukotuvan – kuljetusta autoon kiinnitettynä.
0,22 euroa
Autossa kuljetetaan koneita tai muita esineitä,
joiden paino ylittää 80 kiloa tai joiden koko on suuri.
0,03 euroa
Työtehtävien vuoksi autossa
joudutaan kuljettamaan koiraa.
0,03 euroa
Työsuoritus edellyttää liikkumista autolla
metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulla tienrakennustyömaalla. Korotettu kilometrikorvaus
lasketaan vain näiltä osuuksilta.
0,09 euroa

Kilometrikorvaus lisämatkustajista pysyi ennallaan

Nappasitko takapenkille mukaan pomon tai työkaverin?

Mikäli kulkuneuvossasi on työasioissa kyydissä matkustajia, kilometrikorvausta korotetaan 0,03€/km kutakin mukana olevaa lisähenkilöä kohden. Lisämatkustajista maksettava korvaussumma on täsmälleen sama kuin edellisvuonna.


Moottoripyörän ja muiden kulkuneuvojen kilometrikorvaukset 2019

Auton lisäksi myös muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksissa on nähtävissä pieniä korotuksia vuodelle 2019. Ainoastaan niin sanotun muut kulkuneuvot -ajoneuvoluokan km-korvaus on pysynyt ennallaan ja on edelleen 10 senttiä per kilometri.

KulkuneuvoKorvauksen maksimisumma per kilometri
Auto0,43 euroa (aiemmin 0,42)
Moottorivene (max. 50hv)0,76 euroa (aiemmin 0,74)
Moottorivene (yli 50hv)1,10 euroa (aiemmin 1,07)
Moottorikelkka1,05 euroa (aiemmin 1,02)
Mönkijä0,98 euroa (aiemmin 0,96)
Moottoripyörä0,33 euroa (aiemmin 0,32)
Mopo0,18 euroa (aiemmin 0,17)
Muut kulkuneuvot0,10 euroa (aiemmin 0,10)

Kulujen korvaaminen, kun kyseessä on auton käyttöetu

Mikäli kyseessä on auton käyttöetu ja palkansaajana maksat itse työmatkastasi aiheutuneet polttoainekustannukset, näitä kuluja voidaan korvata sinulle enimmillään 10 sentillä per kilometri.

Tarkemmat ohjeistukset työsuhdeautolla tehtyjen matkojen korvauskäytännöistä löydät Verottajan sivuilta.


Yrittäjän kilometrikorvaus lyhyesti – Oy vai toiminimi?

Osakeyhtiön kilometrikorvaukset omistajayrittäjälle

Osakeyhtiön omistajayrittäjänä voit palkansaajien tapaan tehdä oman autosi käytöstä yritykselle matkalaskun, jolla laskutat ajetut kilometrit ja mahdolliset päivärahat.

Nämä korvaukset ovat sinulle verotonta tuloa, joten ne kannattaa aina hyödyntää, mikäli Verohallinnon asettamat vaatimukset matkakorvausten maksamiselle täyttyvät. Varsinkin lyhyillä työmatkoilla harmittavan moni pienyrittäjä jättää korvaukset hyödyntämättä.

Lisätietoa matkalaskun tekemisestä helpolla tavalla löydät tämän pikaoppaan lopusta.

Toiminimen kilometrikorvaukset

Toiminimellä yrittävien henkilöiden kilometrikorvauskäytännöt poikkeavat hieman palkansaajien vastaavista. Toiminimiyrittäjänä et voi maksaa itsellesi palkkaa, joten myöskään verovapaiden kilometrikorvausten maksaminen ei ole mahdollista.

Sen sijaan autosi työkäytöstä aiheutuneet kustannukset voidaan korvata joko todellisten kulujen mukaan ja/tai lisävähennyksellä, jonka enimmäismäärä on täsmälleen sama kuin palkansaajien kilometrikorvauksellakin, eli 0,43€/km. Valittavaan käytäntöön vaikuttaa se, onko suurempi osuus autollasi ajetuista vuosittaisista kilometreistä yksityisajoja vai työajoja.

Toiminimen matkakorvauksista löydät laskuesimerkeillä varustetun selkokielisen tietoiskun täältä.


Kilometrikorvaukset 2020 – vuodenvaihteen muutokset hyvin pieniä

Verohallinto vahvisti marraskuun lopussa uudet matkakorvausmäärät vuodelle 2020. Kilometrikorvausten osalta muutokset ovat erittäin marginaalisia.

Vuoden 2020 kilometrikorvaus on autolla ajettaessa enintään 43 senttiä kilometriltä, eli täsmälleen sama kuin tänäkin vuonna.

Myös kaikkien korotettujen kilometrikorvausluokkien euromääräiset summat pysyvät ennallaan kuluvaan vuoteen nähden. Lisämatkustajakorotus (0,03€/henkilö) ja käyttöetuauton polttoainekulukorvausten enimmäismäärä (0,10€) pysyvät samaten muuttumattomina.

Sen sijaan muiden ajoneuvojen enimmäiskorvausmäärissä on tapahtunut kaksi muutosta.

  • Enintään 50-hevosvoimaisten moottoriveneiden kilometrikorvauksen enimmäismäärä putoaa yhdellä sentillä ja on tammikuusta alkaen 75 senttiä per kilometri.
  • Moottorikelkkojen osalta korvaussumma tippuu saman verran ja on jatkossa 104 senttiä.

Vuoden 2020 päivärahoja koskevat muutokset löydät linkin takaa päivärahaoppaasta.Päivärahojen maksimimäärät ja maksukäytännöt

Kotimaan koko- ja osapäivärahat vuonna 2019 ovat 42€ ja 19€ eli täsmälleen samat kuin vuotta aiemminkin. Sen sijaan ulkomaan matkakorvausten määriin on tullut runsaasti muutoksia.

Päivärahojen maksamista koskevat käytännöt ja vaatimukset voit tarkistaa aihetta koskevasta erillisestä pikaoppaastamme.


Matkakorvaukset talteen helposti – tee matkalasku minuutissa!

Sinulla lienee alkuvuodesta parempaakin tekemistä kuin pohtia Verohallinnon hyväksymiä matkakorvaussummia. Siksi olemme hoitaneet asian puolestasi.

Helpoimmalla kilometrikorvausten ja päivärahojen kanssa pääset, kun käytät matkalaskun tekemiseen eTaskun maksutonta matkalaskuria eli valmista matkalaskupohjaa.

Se laskee puolestasi kilometrikorvaukset reitin perusteella ja päivärahat käytetyn ajan mukaan. Saat valmiin matkalaskun kätevästi sähköpostiisi pdf-tiedostona. Aikaa matkalaskun tekemiseen kuluu noin minuutti.

Matkalaskupohja avautuu eteesi tästä!

Jos työreissut ovat jatkuvaa sorttia, voit hyödyntää eTasku Matka -mobiilisovellusta. Sovelluksen avulla lopetat tuskailun tekemättömien matkalaskujen kanssa, sillä eTasku Matka hoitaa ne puolestasi syöttämiesi tietojen perusteella.

Kilometrikorvausten ja päivärahojen laskemisista ei tarvitse enää murehtia itse, ja matkalaskut hoituvat yhdessä minuutissa heti reissun päätteeksi.

Päivitetyt kilometrikorvaus- ja päivärahasummat löytyvät tietysti myös eTaskun mobiilisovelluksesta. Voit kokeilla eTaskun Matka-ominaisuutta maksutta 30 päivän ajan.

Katso myös suuntaa-antava esimerkkilaskelma, kuinka paljon voit yrittäjänä hyötyä rahallisesti siitä, että muistat tehdä matkalaskun aina kun olet siihen oikeutettu. Summa on satasia jo hyvin pienilläkin matkamäärillä.

Matkalaskujen lisäksi voit toimittaa samalla sovelluksella kirjanpitäjällesi kaikki yrityksesi kuitit ja muut kirjanpidon materiaalit.


Yksityiskohtaisempia lisätietoja kilometrikorvauksista voit halutessasi lukea Verohallinnon syventävistä ohjeista.


Lue myös nämä blogikirjoitukset: